Winter is coming. Normaal kijken we vooruit naar dat seizoen van knus binnenzitten richting de feestmaanden, maar dit jaar geeft de kou van najaar en winter de horeca vooral kopzorgen. Hoe houden we het coronavirus buiten de deur als het terrasweer voorbij is en we binnen in het café of restaurant willen zitten? Ventilatie is (een deel van) het antwoord. Ingenieur Arie van Papeveld is specialist in ventilatie- en luchtbehandeling bij AP Engineering en geeft 8 tips voor de horeca.

1. Voorkom recirculatie. “Er is nog geen hard bewijs, maar er zijn genoeg aanwijzingen: het rondpompen van lucht kan het virus misschien verspreiden. Schakel apparatuur die recirculeert uit voorzorg uit.”

2. Benut je huidige mogelijkheden. “Aanpassingen aan airconditioning- en luchtbehandelingssystemen lopen al gauw in de papieren. Voor horecaondernemers zijn dergelijke investeringen in deze tijd vaak onmogelijk. Toch kunnen horecaondernemers veel doen zonder kosten. Een voorbeeld daarvan is: veel horecazaken hebben een krachtige afzuigkap. Als je die aanzet, voer je al lucht af en krijg je onderdruk in de rest van de zaak. Daardoor trek je automatisch verse lucht aan van buiten.”

3. Filters zijn niet de oplossing. “Vliegtuigen en ziekenhuizen werken met HEPA-filters. Dat zijn fijnmazige filters die vrijwel alles tegenhouden. De horeca-installaties zijn daar zonder ingrijpende aanpassingen niet voor geschikt. Er is geen bewijs dat de filters die in horeca-installaties worden gebruikt het virus tegenhouden.”

4. Optimaliseer je installatie. “De luchtbehandeling loopt in veel zaken via buizen aan het plafond waardoor verse lucht wordt aangevoerd. Controleer of daar voldoende en juist gepositioneerde toevoerroosters in zitten om ieder hoekje van je bedrijf van verse lucht te voorzien. Mocht je toch dode hoeken hebben, zoek dan uit of het mogelijk is een afsplitsing te plaatsen om daar verse lucht te brengen.”

5. Gebruik geen (mobiele) airco en ventilatoren. “Airco maakt gebruik van de eerder genoemde recirculatie. Ventilatoren verspreiden lucht: als die virusdeeltjes verspreiden zou dit de anderhalvemeter-maatregel teniet doen.”

6. Ventileer voor en na sluit. “In een advies van REHVA, de Europese vakorganisatie voor ventilatie, verwarming en airconditioning, staat dat het verstandig is twee uur voor opening te starten met ventileren en daar twee uur nadat iedereen weg is mee door te gaan. Dat is natuurlijk ook een goed advies voor de horeca.”

7. Sluit eventuele ramen op het toilet. “REHVA adviseert om de ventilatie in toiletruimten 24/7 aan te laten en om eventuele ramen dicht te laten. Dit om ervoor te zorgen dat lucht uit toiletruimten altijd naar buiten afvoert. Een andere tip is om het toilet door te spoelen met gesloten deksel.”

8. Controleer je capaciteit. “Niet iedere ondernemer weet hoe groot de capaciteit is van het ventilatiesysteem en aan welke eisen dit wettelijk dient te voldoen. Laat dat doormeten door een professional zodat je weet hoeveel gasten jij veilig kunt ontvangen.”