Multi-unit formules in de vaderlandse horeca ontstaan en groeien de laatste maanden sneller dan ooit. De volgende horecamerken hebben allemaal reeds drie vestigingen of meer. Of ze verder zullen doorgroeien en landelijk worden uitgerold, zal de tijd uitwijzen.

Food Inspiration presenteert een boeketje opkomende concepten, formules die misschien de komende jaren ook in jouw stad zullen neerstrijken.

MONSTER SUSHI

Monster Sushi is een nieuwe all-you-can-eat formule van vijf Gelderse ondernemers. Basis is, naast verse sushi, de Japanse keuken, met name de Japanse grillkeuken. De combinatie van sushi met andere Japanse gerechten maakt Monster Sushi volgens de bedenkers uniek. Het concept is goeddeels hetzelfde als de welbekende wereldrestaurants: circa 200 zitplaatsen, een vaste prijs en onbeperkt eten. Inmiddels zijn er zeven vestigingen van Monster Sushi.

PAD THAI

Gestart op de Amsterdamse Zeedijk onder de naam Pad Thai World, nu simpelweg Pad Thai genaamd, ontpopt zich tot een formule van belang. De Thaise maaltijden (“beste noodlegerechten ter wereld”), curry’s en snacks zijn hier gevat in een systeemgastronomisch concept. Terecht spreekt eigenaar Tham Prawattree niet van fastfood, maar van QSR’s ofwel quick service restaurants. Pad Thai is inmiddels een franchiseformule. Van de acht huidige vestigingen, zijn er vijf te vinden in Amsterdam.

TATSU

Tatsu is sinds vorig jaar een nieuwe naam in Haarlem. Twee vestigingen zijn er in de stad van dit all-you-can-eat concept, daarnaast nog een restaurant in het grote winkelcentrum Westield Mall of the Netherlands in Leidschendam. Niet alleen sushi, maar ook andere specialiteiten uit de Japanse keuken staan er op het menu. Zoals nigiri-variëteiten, maki’s, salades, vis en hot bowls. Bijzonder is de combinatie van de Japanse gerechten met cocktails, die de gast zelf kan samenstellen. Tastu is in Haarlem de opvolger van Sumo.

ROYAL DONUTS

Donuts waren een kwart eeuw geleden kortstondig een hype in de grote steden van ons land. Maar de donutconceptjes verdwenen weer vlot van het front. Ze lijken nu helemaal terug. Ga maar na: in april 2017 maakte Dunkin’ Donuts in Amsterdam zijn Nederlandse comeback. Nu telt ons land ruim veertig Dunkins. Het Duitse concept Royal Donuts heeft inmiddels ook vijf outlets in ons land. Vier jaar geleden gestart in Keulen, heeft de formule inmiddels zeker 150 shops bij onze oosterburen en in andere landen. In België was Royal Donuts overigens slechts een kort leven beschoren.

CHICKING

Kip, zeker gefrituurde kip, is een sterk groeiend kernproduct in ons land. In veel steden ontstaan zelfstandige kipformules, vaak halal, die sterk leunen op delivery. Chicking ontstond ruim twintig jaar geleden in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Inmiddels zijn er vele tientallen vestigingen in meer dan twintig landen. Het concept met een uitgebreid (halal) kipmenu maakte in ons land twee jaar geleden een herstart, na een eerdere poging in 2018. Chicking heeft in ons land nu vier vestigingen, waaronder een outlet in Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam.