De anti-trend in Japan...

Okonomiyaki is een hartige pannenkoek die voor veel mensen het beste voorbeeld is van Japans comfort food. Maar bij Daikon Okonomiyaki Dojo hebben ze inmiddels veel meer dan alleen deze signature dish. Op de kaart staan meer dan 450 gerechten, en sommige bestaan tot nu toe alleen in theorie.

 

Langzaam maar zeker
De Dojo is al sinds 1970 geopend onder dezelfde eigenaren, die inmiddels ver boven de pensioengerechtigde leeftijd zijn. In al die jaren is het menu langzaam maar zeker uitgegroeid tot de unieke verzameling eclectisch eten die het nu is. Elke keer als eigenaar en chef Yukimasa Tanida een nieuw idee heeft schrijft hij het op een op houten bord en hangt hij het op in de zaak als onderdeel van het menu. Na bijna 50 jaar is er bijna geen plek meer aan de muur in de piepkleine Dojo met slechts 10 zitplaatsen. Het resultaat is een eigengereide inrichting die niet na te maken valt. Ergens tussen kunst & kitsch.

 

Grenzeloze creativiteit
Dit soort grenzeloze creativiteit heeft voor en nadelen, natuurlijk. Zo moet Yukisama een week van tevoren weten of iemand zijn meest extreme—en voor omgerekend 400 euro, duurste—gerecht wil bestellen. Wat het is? Er gaat een hele inktvis en kreeft in, maar de details zijn onduidelijk, want niemand heeft het ooit besteld. Het meest pittige gerecht op de ‘kaart’ kan alleen na middernacht besteld worden (de zaak is open van 9 uur ‘s avonds tot 4 uur ‘s nachts), omdat de chilidampen scherp genoeg zijn om mensen weg te jagen. 

 

Anti-trend
Een menu met zoveel keuze is leuk en aardig, maar geen zaak kan 50 jaren teren op rariteiten en noviteit. Uiteindelijk moet het eten gewoon goed zijn. Met 450 opties is er voor iedereen wel iets waar ze zich goed bij voelen. In de Dojo krijg je soul food op zijn Japans. Niet goed voor het lichaam, maar wel voor de ziel. Een zaak als deze is een pleidooi voor authenticiteit en het gaan van je eigen weg. Het is misschien wel de minst trendbewuste zaak ter wereld, en dat is precies de charme.

 

Daikon Okonomiyaki Dojo
Suga 2-20-7, Tondabayashi, Osaka, Japan