Op jacht naar de Koningskrab met chef Schilo van Coevorden.

Hammerfest. Op 3 uur rijden van Nordkap, het meest noordelijke puntje van Europa. De regio waar het Noorderlicht tijdens de eindeloze winter opvlamt en de midzomernachtzon in juni en juli 24 uur per dag schijnt. We zijn hier met de Nederlandse chef Schilo van Coevorden op jacht naar de Koningskrab.

Tientallen krabben

Het is bewolkt. De midzomernachtzon gaat schuil achter grijze natte watten. Het miezert. We rijden in de vroege ochtend van 4 juli 2017 naar een mini-haven toe, een paar kilometer ten noorden van Hammerfest. Met twee vissersboten varen we het fjord op. Schilo is ook voor het eerst in Hammerfest en brandt van nieuwsgierigheid. In het fjord halen we een net op. We hebben beet. Tientallen krabben worden bevrijd uit het net en belanden in een stalen bak op de boot.
We vissen ten westen van Nordkap. In dit gebied zijn de krabben vogelvrij. Om de kabeljauwstand te beschermen – kabeljauw is voor de visserij qua volume vele malen groter dan krab - moeten alle krabben die gevangen worden ten westen van Nordkap aan land worden gebracht. Ten oosten van Nordkap, richting Russische grens, gelden quota. Daar worden de krabben gemeten en de kleine teruggezet, net als de meeste vrouwtjes. Aan deze kant van Nordkap mag alles wat gevangen wordt, verwerkt en gegeten worden.

De Koningskrab

De aanvoer van Koningskrab wisselt sterk. In 2016 werd er een fractie gevangen ten opzichte van het jaar ervoor. Prijzig blijft de Koningskrab, ook bij grotere aanvoer. De inkoopprijs bij de vishandel schommelt tussen de 40 en 45 euro per kilo. Van elke kilo krab hou je 20 tot 25% vlees over. Een volwassen krab van 4 kilo, rond 7 jaar oud, kost het restaurant inkoop 180 euro. Er zijn superkrabben gevangen van 15 kilo, maar dat zijn zeemonsters die je heel weinig tegenkomt.

De beste kwaliteit behoud je door krabben levend in te voeren. Dat gaat per vliegtuig. Het krabbenvlees is erg gevoelig voor bederf. Na een paar uur kan er al een lichte geur van ammoniak ontstaan. Vers vervoeren en snel verwerken is het devies voor topkwaliteit. Het meeste vlees zit in de poten. De kop bevat ingewanden die in Nederland niet worden verwerkt; in Azië eten ze wel op, weet Schilo.

Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan het artikel in de nieuwe editie van het Food Inspiration magazine: The End of Good Enough.