Food Unplugged stond dit jaar in het teken van eenvoudige luxe

Barefood Luxury: zittend aan lange tafels samen met nog ruim 600 andere foodprofessionals genieten van mooie gerechten, midden in het bos. Puur, echt eten met producten uit de buurt, bereid met simpele technieken en gegeten in een pop-up omgeving die uitblinkt in eenvoud.

College in het bos

De voormalige stormbaan op het Kazerneterrein in Ede is voor het festival voor één dag omgetoverd tot een creatieve hub met theaters van strobalen, workshops op biertafels en collegezalen in het bos.

Centraal op het festivalterrein staan de communal tables. Hier eten ruim 600 foodprofessionals met elkaar. De gerechten worden door een line-up van creatieve chefs al improviserend bereid met producten uit de streek, en met ingrediënten die de festivalgasten zelf mee hebben genomen.

'Food kan mensen verbinden. Als mensen elkaar onder het genot van eenvoudig, goed en mooi eten in de ogen kijken, en elkaar oprecht ontmoeten, dan ontstaat bezieling. Dat is wat we hebben neergezet.’ - Hans Steenbergen

 

Food Unplugged is een foodfestival dat de schijnwerpers zet op 'onversterkt' eten: eerlijk eten van boeren en kleine onafhankelijke producenten en cateraars. Food is de verbinder tussen stad, platteland, burger, producent en generaties. Op Food Unplugged gaan boeren, chefs, producenten, horecaondernemers, marketeers, beleidsmakers, journalisten, en wetenschappers met elkaar in gesprek tijdens workshops en proeverijen om de transitie in agrifood van prijs naar waarde te stimuleren.

Highlights uit de line-up

  • Creative Chef Jasper Udink ten Cate knutselt met alle meegebrachte boerenproducten uit de streekmarkt een uniek diner in elkaar.
  • The Rough Chef aka Jord Althuizen en Arne Ramak van We Design Foodmet een Argentijnse barbecue (assado) van Nederlandse geitenbokkenvlees en bijvangstvissen.
  • Nadia Zerouali en Merijn Tol, o.a. bekend van 24Kitchen, met een Midden-Oosterse parelgortsalade en labneh van enkel Nederlandse producten. 
  • Founding father van Dutch Cuisine, Albert Kooy, met een no waste workshop van stierenballen, groentestronken en visspareribs.
  • Bakker Edwin Klaasen en boer Jeroen met hun wereldprimeur van 100% natuurlijke single origin bloem.
  • Boer Jan Dirk van de Voort van Remeker met een poepcollege om alles te weten te komen over terroir.
  • Remko van het bedrijf Olijck met een workshop zeewierpasta om te laten zien dat de zee veel meer te bieden heeft dan alleen vis.

Food Unplugged wordt georganiseerd door inspiratieplatform Food Inspiration, creatieve cateraar The Food Line-up, en de gemeente Ede.

Foto's: Mitchell van Voorbergen