Hoe krijg je een Michelinster? Dit zijn de vijf criteria waar je als keukenbrigade op moet letten.

'Je moet een wijnkaart met meer dan 100 soorten hebben', 'Het personeel moet vloeiend Frans kunnen spreken', 'Je moet met luxe ingrediënten koken'. Niet iedereen weet waar Michelin op let bij het toewijzen van de sterren. We leggen het je daarom graag uit, want de étoilles worden alleen toegekend aan wat er in de keuken gebeurt.

5 criteria

Dus om misstanden te voorkomen... Bij de beoordeling voor de sterren hanteert Michelin de volgende vijf criteria:

1. De kwaliteit van de geserveerde producten

2. De persoonlijkheid van de keuken

3. De beheersing van kooktechnieken en smaken

4. De prijs-kwaliteitverhouding

5. De consistentie van de keuken door de tijd.

De beste restaurants krijgen sterren of een Bib Gourmand (bij een goed maaltijd voor een schappelijke prijs). Deze onderscheidingen berusten dus enkel op de kwaliteit van de keuken en worden altijd door de inspecteurs gezamenlijk toegekend. Comfort en service worden apart vermeld. Hiervoor zijn de icoontjes in de gids in de vorm van 'bestekjes' en 'huisjes'.