Feit: Voorkeur voor bier, fruit, burgers of ijs heeft meer te maken met psychologische aspecten dan met smaak.

Bijna iedereen heeft van kinds af een liefde voor zoet. Volwassenen ontwikkelen dan weer een meer complexe smakenpatroon. Naarmate jongeren ouder worden, wordt smaak steeds meer een kwestie van gedachten, emoties en herinneringen.

Beleving is smaak

Voorkeuren voor bijvoorbeeld bier, fruit, burgers of ijs heeft meer te maken met psychologische aspecten, eerder dan gevoeligheid voor bepaalde smaken. Rond de leeftijd van 17 jaar iets vroeger bij meisjes worden jongeren getriggerd door de blootstelling aan bepaalde smaken. Toegang krijgen tot nieuwe (smaak)ervaringen is een van de belangrijkste motiverende factoren. Hun ontluikende financiële onafhankelijkheid wakkert hun interesse. Het is een middel om aan de wereld te tonen wie ze zijn, wat hun normen en waarden zijn.

Comfort food

Comfort food is niet per se ongezond of laag nutritioneel. Wanneer voedsel wordt verbruikt, laten de hersenen sporen van opiaten vrij, die de stemming en tevredenheid verhogen. Typische comfort foods zijn:

Brood
Tarwe bevat heel veel opioïde peptiden die de opiaat receptoren in onze hersenen aanwakkeren.

Zuivelproducten
Koemelk, zoals alle dierlijke melktypes – ook moedermelk – bevat verschillende types morfine en geeft daardoor een heel sterk tevredenheidsgevoel.

Koffie
Heeft niet enkel cafeïne maar eveneens cafestrol, de olieachtige substantie dat morfine eigenschappen bevat.

Rijst
Bevat albumine die een hoog verzadigingsgevoel brengt.

Chocolade
Eén van de bekende mechanismen van cocoa is het vermogen om het hart te beschermen tegen letsel. Het hoog gehalte aan antioxidanten zoals epicatechine bombarderen letterlijk de opiaat receptoren in onze hersenen.

Vlees en vis
Dierlijke eiwitten hebben opiaatachtige kwaliteiten die de inname belonen om zo verhoogde bloeddruk te regelen en te voorkomen.

Wat kinderen eten mag best gezond, spannend en gevarieerd zijn. Meer hierover weten?