Fooddesigner @marijevogelzang bedacht fantasiedieren om vegetarische vleesvervangers vorm te geven. Bekijk ze hier.

Met een geschatte wereldbevolking van 9 miljard in 2050 is het hoog tijd onze eetcultuur onder de loep te nemen. Om de toekomst van food te doorgronden, kloppen we aan bij jonge fooddesigners. ‘Of we nou kweekvlees gaan eten of insecten. Of alleen nog pillen eten in een virtuele wereld. Of dat onze ontlasting goud waard wordt en we dit verzamelen om fosfaat uit te winnen om voedsel te laten groeien. De scenario’s zijn eindeloos’, zegt de Nederlandse fooddesigner Marije Vogelzang.

Consumptie en verspilling

‘Ik zie de laatste jaren steeds meer jonge ontwerpers bezig met voedsel. Toch blijft food maar een klein aandeel houden in het ontwerpvak. Tegelijkertijd zie je dat er steeds meer urgente voedselproblemen aan de oppervlakte komen. Zoals overmatige vleesconsumptie en voedselverspilling. Het zou mooi zijn als we daar oplossingen voor vinden. Om dit aan te pakken, hebben we veel meer creatieve breinen nodig die zich met voedsel gaan bezig houden.’

Fantasie dieren

‘Mijn project Faked Meat heeft veel reacties opgeroepen. Het is een voorstel om fantasiedieren te maken van vleesvervangers. Met het huidige assortiment vleesvervangers - letterlijke kopieën van echt vlees - heeft de consument het gevoel een inferieur product te eten omdat het vergeleken wordt met 'the real deal’. De fantasiedieren zijn gemaakt van soja, maar hebben hun eigen habitat en leefwijzen, waardoor de vorm of smaak van de vleesvervanger wordt bepaald. Het is geen ‘nep-vlees’ meer, maar krijgt bestaansrecht waardoor je niet meer het idee hebt de ‘inferieure' keuze te maken.’

Wil je meer weten over de toekomstvisie van jonge fooddesigners?