Monday movie night: Hoe chef @DanBarber verliefd werd op een vis. Bekijk de video.

Welke documentaires moet je gezien hebben om het voedseldebat te volgen? Welke TED-sprekers zorgen voor nieuwe inzichten? En welke films zorgen voor een dosis inspiratie? We geven we je elke week een kijktip - zowel klassiekers als nieuwe films - om je vakkennis te updaten en je te inspireren. Deze week raden we je de TEDTalk 'How I fell in love with a fish’ van Dan Barber aan.

Sustainable fish

In deze TEDTalk praat chef Dan Barber over een dilemma dat veel chefs hebben: hoe houd je vis op het menu? Met veel humor belicht Barber zijn zoektocht naar verantwoorde vis.

Zelfvoorzienend koken

Dan Barber is de chef van Blue Hill restaurant in New York en Blue Hill at Stone Barns in Westchester waar hij gerechten kookt met de producten die op het land naast het restaurant verbouwd worden en van het vee dat daar gehouden wordt.

Third plate filosofie

In 2014 publiceerde Dan Barber The Third Plate: Field Notes on the future of Food. Daarin richt hij zich op de toekomst van de Amerikaanse keuken. Volgens Barber eten we eten volgens het ‘eerste bord’- principe, waarin de maaltijd is gebouwd rond een groot stuk vlees en niet veel groenten. De huidige boerderij-tot-bord-beweging wijst op het 'tweede bord', die het vlees met vrije uitloop dieren en lokaal geproduceerde groenten vervangt. Beter voor de planeet, maar volgens Barber brengt dit nog steeds schade aan het ecologische evenwicht van de aarde. Eten volgens 'het derde bord', waar Barber voor pleit, bestaat uit een holistisch systeem waarbij groente, graan en dierlijke producten ons voeden en gezond houden en waarbij er gezorgd wordt voor het ecologische evenwicht van de planeet.

Bekijk de video hier: