De huidige gast wil graag verrast worden. Maar hoe doe je dit?

Het wordt steeds moeilijker om aan de verwachtingen van de gasten te voldoen, omdat zij zelf niet altijd weten wat ze zoeken. Of ze weten het wel, maar kunnen het moeilijk verwoorden. De huidige tijd biedt kansen omdat het verassingselement belangrijker wordt.

Waarde wordt hergedefinieerd

Door het internet is alles transparant geworden. Ondernemers moeten zich gaan focussen op betrokkenheid met de gast, ambachtelijk en onderwijzend. Mensen willen leren van de chef. Dit moet zowel in de directe als indirecte communicatie naar en met de gast naar voren komen. Als het plaatje klopt, maakt prijs niet uit.

Maak het verschil

Personeel en medewerkers worden in de toekomst steeds belangrijker. Zij maken het verschil. Dit heeft een impact op parate kennis onder het personeel, opleiding, en het aannemen van personeel.

Minder additieven

Op menukaarten van restaurants, cateraars en zorginstellingen vinden we steeds meer streekproducten. Ook grote foodmultinationals zetten zwaar in op verduurzaming van hun producten en het gebruik van minder additieven. Supermarkten zien een forse groei van de verkoop van biologische producten. Een groeiende groep consumenten - veelal hoog opgeleid - is bereid beter en duurder voedsel te kopen dat op een eerlijke en smaakvolle manier is geteeld en gefokt. Consumenten nemen boodschappenabonnementen op bijvoorbeeld HelloFresh en Willem & Drees. Boeren beginnen de mogelijkheden van marketing te ontdekken. In de Verenigde Staten zien we de opkomst van de ‘farmeteer.’ Boer en marketeer ineen.

Een ommekeer is merkbaar, we zijn op weg naar een nieuw bewustzijn.
Meer hierover weten?

Foto: Henk-Jan Winkeldermaat