In de keuken kan het er heet aan toegaan. Schelden, slaan. Het gebeurt. En het moet stoppen. Nu.

Moordende werkdagen van 18 uur en pesterijen die uit de hand lopen. Het kan oorlog zijn in de keuken. In Frankrijk hebben diverse bekende chefs in het najaar van 2014 het manifest ‘Touche Pas A Mon Commis’, oftewel ‘Blijf met je handen van m’n keukenhulp af’ opgesteld. Iedereen die het manifest ondertekent pleit voor een einde aan gewelddadigheden en seksuele grappen in de keuken. Met dit manifest moet de stilte rondom misstanden in de keuken worden doorgebroken.

Chefs van het eerste uur

Het manifest krijgt in Frankrijk en daarbuiten navolging. Chefs van het eerste uur zijn Cyril Lignac, Adeline Grattard, Gregory Marchand, Thierry Marx, Christian Etchebest en Ludo Lefebvre. Elena Arzak en Alain Ducasse worden genoemd als personen die ook het manifest gaan ondertekenen.

Vrouwelijke koks

Dat er steeds meer open restaurantkeukens zijn en dat er meer vrouwelijke koks komen helpt volgens experts mee dat de heet geblakerde macho-chefs moeten inbinden.

Beluister het fragment van de BBC over ‘Touche Pas A Mon Commis’

Een ommekeer is merkbaar, we zijn op weg naar een nieuw bewustzijn.
Meer hierover weten?