Eerlijk en vers eten voor dezelfde prijs als in de supermarkt en een goede prijs voor de boer? Dat kan volgens @viafermet.

Een virtuele boerenmarkt waar je online je producten van boeren uit de regio kunt bestellen? In België wordt binnenkort het distributiesysteem Fermet gelanceerd. Eigenaren Katrien Barrat en Aline Julia kwamen op het idee doordat ze zich afvroegen hoe ze écht iets kunnen veranderen aan de kwaliteit en eerlijkheid van ons eten. ‘Fermet herstelt de verloren band tussen boer en klant, maar dan met moderne technologie.’

Eerlijke waar, eerlijke prijzen

In de webshop selecteer je welke producten je wilt kopen en je kunt gelijk zien bij welke boer dit product vandaan komt. Als je je bestelling op een centraal punt wilt ophalen is dat mogelijk, maar je kunt ook alles thuis laten bezorgen. De prijs van je boodschappen ligt niet hoger dan in de supermarkt, maar de boer ontvangt wel een goede prijs voor zijn koopwaar. We betalen wat de boer vraagt en rekenen onze klanten het dubbele aan, om zelf dus een even groot deel van de verkoopprijs te krijgen. Maar als ons product op die manier wezenlijk duurder wordt dan iets soortgelijks in de supermarkt, dan laten we onze eigen marge zakken’, zegt Aline Julia. Het concept gaat eind maart van start in Antwerpen, maar ook in Gent en Leuven staat dit project al in de steigers.

Kansen voor consument en boer

‘In Gent en Leuven moeten we natuurlijk weer andere boeren aantrekken, want Fermet moet overal even lokaal zijn’, aldus Aline Julia. ‘Maar geen nood: we merken dat er in de landbouw een grote interesse is om mee te werken. Katrien Barrat kijkt ook naar het concept vanuit de duurzaamheidsoptiek en zegt: 'Uit een marktonderzoek dat ik vorig jaar hield, bleek dat consumenten steeds meer voelen voor een grotere zelfredzaamheid. Het idee dat we het roer zelf in handen moeten nemen. Fermet is daar een antwoord op. Daarnaast hebben landbouwers vandaag de dag maar twee opties: enerzijds het gangbare industriële model en anderzijds het model van de biolandbouw. De stap van regulier naar biologisch is voor veel landbouwers te groot.’ Volgens de eigenaren biedt Fermet dus een oplossing voor zowel de consument als voor de landbouwer. De consument kan zijn zelfredzaamheid uiten door te kiezen voor eerlijke, kwalitatieve producten en de landbouwer krijgt de kans om in de duurzame richting te evolueren.

Basis om te verduurzamen

In de toekomst willen Barrat en Julia dat Fermet in heel België opereert en dan moeten er ook specifieke eisen worden opgesteld waar de deelnemende boerenbedrijven aan moeten voldoen. ‘We streven op termijn wel naar objectieve duurzaamheidscriteria en werken daarvoor samen met wetenschappers’, zegt Barrat. ‘Maar nu willen we vooral instaan voor een systeem waarin klant en boer elkaar vragen kunnen stellen. Dat moet tot zelfregulering leiden en een basis vormen om verder te verduurzamen.’
 

Foto: @viafermet