Buurtwinkel strikes back. @stachfood haalt de kruidenier terug in een nieuw, kleurrijk jasje.

De kruidenier in een nieuw jasje. Een jasje anno 2015 welteverstaan. De opkomst van duurzame supermarkten, specialiteitenzaakjes en de online supermarkt geven de traditionele supermarktketens het nakijken. Terug van weggeweest, zijn de hoekpandjes waarin de winkels van STACH zijn gevestigd hard op weg om de nieuwe buurtwinkel te worden.

De eetwinkels van STACH zijn stuk voor stuk gevestigd in karakteristieke hoekpandjes, om het ouderwetse gevoel van de kruidenier terug te halen. Die kruidenier verdween langzaam uit het straatbeeld aan het begin van de twintigste eeuw, toen de eerste winkelketens om de hoek kwamen kijken. In 1930 waren er 906 groenteboeren in Amsterdam, in 2010 waren dat er nog maar 83.

Sociale rol

Met die verdwijning lijken we ook afscheid te hebben genomen van de sociale rol die het boodschappen doen bij de buurtsuper had. Het was een plek waar buurtgenoten het laatste grote en kleine nieuws uitwisselden, waar de buurt dichter bij elkaar werd gebracht en waar de kruidenier nog tijd had voor een praatje met zijn klant.

Precies die persoonlijke aanpak en service probeert STACH met zijn eetwinkels weer terug te brengen in het Amsterdamse straatbeeld. Samen met de nadruk op versheid en kwaliteit die past bij de kruidenier van vroeger. Elk seizoen kiest eigenaar Stach Schaberg zijn favoriete gerechten op basis van het aanbod van lokale producenten die hij persoonlijk kent. En dat delen hij en zijn personeel graag met de klanten in de zaak.

Bekijk het hele artikel en lees meer over Amsterdamse hotspots in de nieuwe Amsterdam-editie

Beeld: Chantal Arnts