Ik geloof niet in kortingen en restaurantweken. @JeroendeZeeuw geeft tips om het laagseizoen te overleven.

Wat doe je om het laagseizoen te overleven? Moet je überhaupt openblijven? Of sluit je de deuren om de wereld te verkennen op zoek naar inspiratie? We vroegen Nederlandse en Belgische entrepreneurs, trendwatchers en ondernemers uit de wereld van food en hospitality om hun tips. Dit is wat Jeroen de Zeeuw, chefkok van het Utrechtse Simple, ons vertelde.

Tips Jeroen de Zeeuw

‘Ik denk niet dat er één gouden tip bestaat om het laagseizoen te overleven. Iedereen moet innoveren op zijn eigen manier. Voor mij geeft het laagseizoen me bijvoorbeeld de rust om te kijken naar de mogelijkheden die er voor ons liggen in het komende jaar. Niet alleen in het hoofd, ik zet alles op papier. Zowel persoonlijk als zakelijk, zodat er uiteindelijk een compleet jaarplan uit voortkomt. Zo zijn we met Simple bijvoorbeeld bezig om te kijken of we een eigen servieslijn kunnen ontwikkelen. Dat willen we al een tijd, maar het is er nog nooit van gekomen.’

Kritische blik

‘Ik geloof niet in het principe van kortingen, restaurantweken en dat soort acties. Het heeft naar mijn mening ook geen zin om dicht te gaan. Kijk in een rustige periode juist kritisch naar jezelf en bedenk goed wat je ambities zijn. Wat wil je veranderen in het nieuwe jaar? Als het om restaurants gaat, bedenk bijvoorbeeld: wil je meer elementen op je bord creëren of ga je juist voor meer smaak? Het laagseizoen geeft een drive om creatief en innovatief te zijn.’

Jeroen de Zeeuw is eigenaar en chef-kok van restaurant Simple in Utrecht. Als jonge kok leerde hij het vak in restaurants als The Fat Duck, Gordon Ramsay en De Vrienden van Jacob (Landgoed Duin & Kruidberg). Zijn passie voor koken en bijzondere wijnen breidde hij uit met ondernemerschap toen hij in april 2014 zijn eigen restaurant opende aan de Lange Nieuwstraat in Utrecht.

Meer tips om een rot tijd te overleven? Bekijk ze in de nieuwe Het wordt een rot jaar-editie