Inspirerende ondernemers delen hun drie KISS tips tijdens #VISIONBE

Er is in de Belgische markt een grote zoektocht naar vereenvoudiging. Van ondernemers wordt verwacht dat ze creatief en vernieuwend voor de dag komen. Tegelijkertijd zoeken ze naar oplossingen voor de alsmaar stijgende kosten. Dit creëert een spanningsveld. Drie ondernemers hebben tijdens VISION2015 dit spanningveld ingevuld met hun visie en getuigden hoe ze zich succesvol aangepast hebben aan dit nieuwe speelveld.

Le Chateau Simple

Martijn & Virginie hadden vroeger een gastronomisch restaurant op een terrein van 3600m2 en heel veel personeel. Ze hadden de keuze om verder te gaan of om te vereenvoudigen. Geinspireerd tijdens hun reis doorheen Frankrijk kozen ze resoluut voor het laatste. Vandaag baten ze een kleine Bistro uit op amper 60m2 met enkel man en vrouw in de zaak. Ze gaven het publiek van VISION 3 tips mee:

  • Doe alles zelf. Door je te focussen op de voorbereiding, spaar je enorm veel handelingen uit.
  • Zet minder gerechten op je kaart en gebruik minder ingrediënten per gerecht. Zo vergroot je eveneens je stockefficientie en vermindert je uw foodwaste.
  • Bestel niet op afstand. Ga zelf naar de boer, laat je inspireren door wat je ontdekt.

Stick to your principles

De Ierse ondernemers, Simon en Barry openden in 2012 Bia Mara, een duurzame gastronomisch 'fish & chips' concept, waarmee ze snel de harten van de Brusselaars wisten te veroveren. 'Set your stall and stick to your principles' is de grootste les die Barry ons wil meegeven. De verleiding is groot om elke gast te willen behagen. Maar weet dat je niet iedereen tevreden kan stellen. Bepaal je concept en blijft er trouw aan. Dit zal je veel onnodige kosten besparen.

Iconisation van kip

Kip aan ’t spit is oervlaams en een van de typische zondagsgerechten thuis met familie. Wat Frederik Goossens, de eigenaar en bedenker van Poule & Poulette, en zijn team doen, is deze klassieker verhogen tot een iconisch gebeuren. Traaggegaard, duurzaam op houtvuur gebraden kip, traditioneel en vernieuwend tegelijk. dit zijn de KISS tips van Frederik:

  • Kies 1 product en enkel één product en doet het goed. Het is beter excellent te zijn in één ding, dan goed in een beetje van alles. Single item concepten hebben ook het voordeel dat de klant weet wat te verwachten. De communicatie is heel duidelijk.
  • Hou het klein en beheersbaar. Complexiteit vraagt extra personeel. Door die complexiteit weg te halen, kan je uw onderneming beter beheren. Dit is volgens hem dé uitdaging van komende jaren.
  • Ga op reis! Het is belangrijk om als ondernemer buiten de letterlijke en figuurlijke grenzen te stappen. Reizen opent uw geest en geef je de kans om nieuwe dingen de ontdekken. Maar bovenal verplicht het je tot zelf-reflectie en zelf-evaluatie.

Als afsluiter werden de meer dan 400 aanwezigen getrakteerd op overheerlijke chicken wings van Poule & Poulette.