De echte en virtuele wereld smelten samen. Marketeers als digitale kasteleins van het hier en nu. #trendreport2015

We leven in een wereld waar contact met elkaar niet alleen maar ‘in het echt’ is. Contacten verlopen steeds vaker digitaal. De echte en virtuele wereld lopen inmiddels naadloos in elkaar over. Zo ook in marketing.

Naked marketing

We zijn van print naar digitaal en online gegaan, van push naar pull-marketing en zitten nog volop in de transitie van ‘het merk oppoetsen’ naar open, eerlijk en transparant de waarden van het merk uitdragen en waarde toevoegen voor de klant. Naked marketing.

De marketeer van nu heeft meer een luisterend oor dan zendingsdrang, verbind met klanten als persoon in plaats van als merk en faciliteert de conversaties rond het merk. Denk maar aan het café op het dorpsplein. Met de kastelein die vooral luistert naar de verhalen van zijn klanten, onzichtbaar aanwezig is maar wel precies op tijd een nieuw biertje voorzet. Marketeers zijn de (digitale) kasteleins van deze tijd.

Samenwerken

Organisaties moeten - of ze willen of niet - luisteren en samenwerken met klanten, de merkbeloftes volledig nakomen, memorabele ervaringen creëren om hun klant tot fans en ambassadeurs te transformeren en aanwezig zijn op de communicatiekanalen waar de klant aanwezig is en deze realtime bedienen.

De waarde en reputatie van het merk wordt meer en meer bepaald door de stakeholders, klanten en medewerkers voorop. Iedereen heeft publicatieplatformen waar over het merk gesproken kan worden en daarmee invloed op de beleving van het merk bij anderen.