Ultieme gastvrijheid in Japan: Omotenashi #Zorg #trendreport2015

De zorgsector staat voor een systeemverandering. Er komt een verschuiving van drie miljard euro van het publieke naar het private systeem. De nieuwe zorgorganisatie verdient niet zozeer geld met zorg maar met het faciliteren van de klant. Dit kan door te focussen op gastvrijheid & wellbeing en zo de klant écht centraal te stellen.

Het Japanse Omotenashi is zoveel meer dan enkel gastvrijheid of service. Omotenashi gaat over het boven verwachting tegemoet komen aan de behoeftes van de gast; zelfs voordat de gast deze behoeftes zelf heeft waargenomen of kenbaar heeft gemaakt.

Ultieme gastvrijheid

Omotenashi draait om ultieme gastvrijheid en service welke de gast niet verwacht vanuit een gelijkwaardige positie. Dit betekent dat er geen hiërarchie heerst tussen degene die de dienst verleend of ontvangt. Omotenashi is ingebed in de gehele Japanse samenleving. Na een bezoek aan een restaurant wordt de gast altijd uitgezwaaid totdat hij de hoek van de straat om is.
Het eten in Japan is niet alleen heel lekker qua smaak, maar ziet er ook altijd heel verzorgd en aantrekkelijk uit. De Japanners zijn ervan overtuigd dat de presentatie van het eten een heel belangrijk onderdeel is van de beleving van de maaltijd.