Maak kennis met 13, een nieuw artisanaal pils op de markt in 2015.

Wat begon als een droom van een bierliefhebber en hobbybrouwer, Dimitri Messiaen, is werkelijkheid geworden. Onder de naam ‘13’ brengt hij  samen met jeugdvriend en mede-brouwer, Koen Van Laere het ouderwets pils weer tot leven. ‘Ieder micro-brouwer maakt zware, complexe bieren op hoge gisting. Dus waarom geen goeie, frisse pint met lage gisting?’

Pils revival

‘De biermarkt wordt gedomineerd door grote merken, die de smaak van pils op elkaar hebben afgestemd. Ze gebruiken een commerciële receptuur met toevoeging van zoet- en kleurstoffen die een zo groot mogelijk publiek moet aanspreken en daardoor weinig karakteristiek is.’Met 13 wilt Dimitri de vervlakking van de pils tegengaan door het artisanaal pils opnieuw tot leven brengen. De naam van dit nieuw merk is ontstaan na verschillende testbrouwsel. De 13de test zat boenk erop. Ze hadden een bier en nu dus ook een merk.

Gedurfd en avontuurlijk

Een artisanaal pils brouwen is een gedurfd avontuur, zeker al omdat de Belg een referentiesmaak voor de pils heeft ontwikkeld. ‘Een bier met lage gisting is veel moeilijker om te brouwen’, zegt Dimitri. ‘De foutenmarge in de balans tussen zoet en bitter is heel klein, terwijl dat bij zwaardere speciaalbieren minder het geval is, daar heb je meer speelruimte. 13 wordt een iets hoppiger pils met meer frisheid.’

Meer weten over het brouwen van bier ‘13”? Lees er alles over in het magazine!