We zien een sterke opkomst van convenience producten met exclusieve ingrediënten en luxe afwerkingen die inspelen op de beleving.

Deze trend die vorig jaar uitdrukkelijk is ingezet door de leidende spelers in de markt, heeft intussen de hele foodservice in zijn greep, en biedt veel mogelijkheden voor operatoren die gemak en snelheid met gourmet willen combineren.

Lobster Roll – hotdog met kreeft

Een nederig hotdog broodje, gevuld met zacht, boterige kreeft. Dit heerlijk delicatesse uit New England is zowat dé ‘feel good’ hit dat afgelopen zomer heel Amerika veroverde, en de oversteek naar Londen met succes heeft gedaan. BOB’s Lobster heeft de typische Amerikaanse ‘crab shack’ herschapen in de Londense Street Feast Market, waar je kon smullen van inheemse kreeftvlees in een getoaste brioche. Maar het was de enorm succesvolle Burger & Lobster dat de kreeft-broodjes echt op de Britse kaart heeft gezet. Dit keten met haar vijf vestigingen plant nu de opening van een apart ‘lobster roll’ zaak.

Horeca Expo

Tekenend voor de ‘luxe convenience’ trend is de voorstelling van Sweet Inspirations tijdens Horeca Expo. Het idee van bedenkers R&D Food revolution, Viva Sara en Didess is om de professional vandaag te inspireren om met kwalitatieve producten in enkele simpele stappen een creatief dessert te toveren, mét een heerlijke koffie erbij. Daarnaast valt de  Baanbreker voor Ben’s Premium Burger van BizzOn Group  op. Dit concept levert alle ingrediënten in één pakket.  Het omvat een burger van 100% Angus Beefvlees, een broodje van briochedeeg, pepersaus en individueel verpakte cheddarkaas. Het concept brengt de betere burger in het bereik van eetcafés en tavernes.

Andere nieuwigheden op Horeca Expo zijn de drie vriesverse kroketten van Amuse Croque met een verrassende vulling van escargot, echte Oud Bruggekaas of bloedworst. ISPC brengt gourmetsprays, mede ontwikkeld door chef Andoni Luis Aduriz van het sterrenrestaurant Mugaritz. En dan is er nog de Crousti Donut van Vandemoortele Bakery, een heerlijke combinatie van een smeuïge Amerikaanse donut met een knapperige Franse croissant.