Thank God it is Friday! Tijd om met ons terug te kijken op een mooie, inspirerende editie van de #fidays:

Wat een week! De week van de zesde editie van de Food Inspiration Days: Reinventing Traditions. In twee dagen maakten we een reis rond de wereld, waarbij ambacht en traditie centraal stonden.

We keken mee hoe in Tokyo limonades op basis van azijnen worden gemaakt, we gingen op bezoek bij bakkerij en third wave-koffieconcept The Mill in San Francisco en brachten – dichterbij huis – een bezoekje aan de Fenix Food Factory in Rotterdam.

Transitie van product naar service

Op het podium onder meer Thomas Rau. Hij liet ons nadenken over de consequenties van ons gedrag, leerde ons over immateriële luxe en pleitte voor een transitie van product naar service. Met deze prachtige video besloot hij zijn betoog, omdat volgens hem niemand weet hoe de toekomst eruit ziet, behalve de kunst.

Fermenteren met Christian Weij

Een andere spreker die veel losmaakte was Christian Weij. Zijn demonstratie van en presentatie over fermenteren deden de hashtag #AskHans ontploffen.

Bijvoorbeeld over de invloed van temperatuur op het fermentatieproces en over de houdbaarheid. Hoe weet je hoelang je iets kunt bewaren? Christian Weij gaf antwoord in de zaal, maar ook nog lang erna.

Food Inspiration in de media

Diverse media pikten het onderwerp op. Het laten rotten van groenten? Interessant. Christian Weij deed verschillende interviews. Bijvoorbeeld bij de Nedrlandse omroep NOS op radio 1, samen met hoofdredacteur Hans Steenbergen. Lees het artikel hier: Nieuwe trend: groenten laten rotten

Ook de Gazet van Antwerpen besteedde er aandacht aan: Trend in de keuken: groenten laten rotten

Sidekick en trendwatcher Frank Lindner werd door omroep WNL uitgenodigd midden in de nacht nog eens aan de vroege luisteraars en slapelozen te vertellen over fermenteren. Hij vertelde onder meer welke groenten het meest geschikt zijn voor deze techniek en hoe je het kunt gebruiken om waste tegen te gaan. Luister het fragment terug.

Primeur op de Days

We hadden ook twee primeurs op de Days. Namelijk de nieuwe webshop van Willem&Drees – Willem Treep vertelde erover. ‘We moeten kleine producenten weer toegang geven tot de grote markt.’ Lees meer.

En de Bar Bar van The Food Line-up, buiten bij de borrel. Een nieuw concept van The Food Line-up, een drankconcept op wielen. Tijdens de Days in teken van speciaalbier, met onder meer bieren van Oedipus. Lees meer.

Ondertussen op de inspiratieboulevard hadden we een heel ander soort primeur, namelijk die van Google Glass in de keuken. Lees meer.

Ambachten op het podium

Onze trendwatcher voor een week Ido Essed kwam langs en vertelde over zijn avonturen in Rio, Jeroen Veldkamp gaf ons een kijkje in de nieuwste trends op het gebied van koffie en Johan van Dyck nam ons mee in de 100 jaar oude geschiedenis van Seefbier.

De eigenzinnige chef Nel Schellekens wist het publiek enthousiast te maken over bokkenvlees en serveerde geitenbrij en hotbok. En beenhouwer Hendrik Dierendonck vertelde over zijn nieuwe slagerij-restaurant Carcass, waar ook workshops en tastings zullen worden gehouden. Omdat we mee willen kijken, weten waar ons vlees vandaan komt, met eigen ogen willen zien dat het goed is. We willen tradities in ere houden.

  

Bekijk hier meer foto's van de Days.


Fotograaf Mattias Klum

Dat benadrukte Mattias Klum nog eens, de hekkensluiter van de Days. De fotograaf en filmmaker van National Geographic sloot beide dagen af met een gepassioneerd, persoonlijk verhaal over zijn ervaringen als fotograaf, met de natuur, en hoe hij de wereld ziet veranderen. De manier waarop wij produceren, consumeren en keuzes maken heeft een direct effect op de natuur.

‘We should reconnect with what we really love.’ Klum ziet gelukkig wel hoop voor de toekomst, want door datgene te doen waar we echt achter staan, ontstaat volgens hem de mogelijkheid om de harmonie tussen menselijk gedrag en de natuur weer in balans te brengen… Food for thought.

Bedankt!

Aan alle aanwezigen en partners die deze fantastische edities van de Days mogelijk hebben gemaakt: bedankt! En hopelijk tot volgend jaar.

Nog meer napret

Kun je er geen genoeg van krijgen en wil je nog meer lezen over deze mooie editie van de Food Inspiration Days? Culinair journalist en foodtrend consultant Denise Kortlever schreef er een mooie blog over: Een verslag vol culinaire trends.