Dag 1 #fidays is een feit! Van bokkenballen tot choco oesters; reinvented traditions door jonge ogen.

Als je op de Food Inspirations Days bent, zie je af en toe twee jonge honden voorbij vliegen. Gewapend met pen en papier, gedreven op een gezonde portie leergierigheid en geen quote is veilig voor ze. De middag door deze jonge ogen:

'Het is druk in het Evoluon. De middagpauze is aangebroken en dit is de kans voor zowel atelierhouders als gasten om op onderzoek naar inspiratie te gaan. Drie ringen vol met de mooiste ateliers, van de interactieve werktafel van Sligro tot aan de zaklopenrace van Sandays.

   

Het is ook de kans voor gasten om even te laten bezinken wat ze allemaal voor hun kiezen kregen van de sprekers. Letterlijk voor hun kiezen, want de gasten proefde naast de coldbrew coffee ook de gefermenteerde tomatensap van Christian Weij en kregen een appeltje voor de dorst van Willem&Drees. Maar de keynote van Thomas Rau, ecologisch architectuur, maakte op veel mensen een stevige indruk.

Die Thomas Rau...

Zo ook op de groep medewerkers van de HAS, die vanuit Den Bosch waren afgereisd naar de Days. “Die Thomas Rau moeten jullie erin houden! Juist omdat hij niet een directe link had met food, was hij enorm inspirerend voor ons als spreker. Ook de lange middagpauze komt ons goed uit. Even bijkomen van de sprekers en rustig met alle atelierhouders in gesprek gegaan. Ideaal.”

   

Ook de atelierhouders spreken van een geslaagde middag. De koppeling tussen de sprekers en de ateliers werkt goed. Merkt ook een enthousiaste Anneleen van Willem&Drees. “Meteen na de sessie kwamen er veel gasten naar ons toe die blij verrast waren door ons concept. Doe mij maar zo’n kistje met groente en fruit, riepen er al een paar.”

#thebestjobinfood

En dan is het half drie, de presentator spreekt. De gasten vertrekken opnieuw naar het plenaire gedeelte en wij duiken ons kantoor in. Net op tijd voor de salsadames uit Rio. Ido Essed vertelt het verhaal waar wij jaloers op zijn. Voor #thebestjobinfood mocht hij de foodtrends in Brazilië opsnuiven.

   

“Hebben jullie ooit bokkenbal gegeten?”, roept slager Nel Schellekens de zaal in, terwijl ze triomfantelijk dat beetje mannelijkheid wat nog over is van de geit, omhoog houdt. Ze krijgt het publiek makkelijk mee, de dieren niet meer. “Als ik bij ze in de buurt kom, weten ze wat ik ga doen,” aldus slager Nel.

Streekbier van Van Dyck

Johan van Dyck, brouwer van het Antwerpse Seef Bier, volgt zijn droom. “Ondanks dat er al zoveel merken bier waren, zei ik tegen mijn vrouw; we gaan het doen.” Zijn droom werd werkelijkheid, zijn eigen bier werd gebrouwen en vandaag mocht hij vijfhonderd man laten genieten van zijn streekbier.

   

“De tijd dat de slager nog tussen vier muren stond, is voorbij,” legt Hendrik Dierendonck uit. Hendrik wordt ook wel de sommelier van het vlees genoemd, of zoals hij zelf zegt: “Beenhouwer zijn is een ambacht, we moeten de cultuur in ere houden.”’

Met hemelse hummus, een goeie bitterbal en een oester van witte chocolade sluiten de jonge ogen de dag af. ‘Ah, die vuurdoop was zo slecht nog niet!’

Lees ook wat de jonge ogen in de ochtend hebben ervaren op de Days.

Geschreven door: 'razende reporters' Koen van Renswoude en Tom van der Avoort