Een tafeltje in het donker zorgt voor ongezonde bestellingen. Waar of willekeurige speculatie? #SlimByDesign

Zou het waar zijn, speciale tafels voor dikke mensen? En eten mensen bij het raam vaak gezonder? Uit onderzoek is gebleken dat hier misschien wel een kern van waarheid in zit. Brian Wansink schreef erover in zijn boek SLIM BY DESIGN. Wansink is hoogleraar consumentengedrag en voedingswetenschappen aan de Cornell Universiteit in New York.

Verband tussen tafel en bestelling

Onlangs bezocht hij 27 restaurants in het hele land en heeft hij door middel van metingen de ruimtes in kaart gebracht. Wat is de afstand van elke tafel tot het raam en tot de voordeur? Is het er licht of juist donker? Hoe ver staat de tafel van de keuken, de bar, toiletten en/of de tv? Na het maken van deze plattegronden werden de verbanden tussen de tafels en de bestellingen in kaart gebracht. Sommige restaurants werden maar kort bezocht, bij andere werden drie maanden lang alle bonnen bewaard. Dit is wat zij constateerden:

De resultaten

A. Mensen bestelden gezonder als ze bij een raam of goed verlicht gedeelte van het restaurant zaten
B. Mensen met een tafel ver van de voordeur aten het minste salades en bestelden meer desserts
C. Mensen die dichtbij de bar zaten dronken een gemiddelde van drie biertjes of mixdrankjes (per tafel van vier). Aanzienlijk meer dan de mensen die een t   tafel verderop zaten
D. Hoe dichter de tafel bij een tv stond, des te ongezonder het eten
E. Mensen die aan een hoge statafel zaten bestelde meer salades en minder desserts

Feit of speculatie?

Hoe donkerder het is, des te 'onzichtbaarder’ je je voelt. Want als niemand ziet hoeveel je eet, kun je dat heerlijke chocoladetoetje ook nog wel bestellen, toch? Zonlicht en bomen maken iemand juist bewuster. Misschien doet het je wel denken aan een wandeling of aan een groene salade? Logisch zou je zeggen. Of is dit allemaal willekeurige speculatie? De feiten zijn wat ze zijn, maar waarom ze zo zijn is niet altijd even duidelijk.

Voortaan dan toch maar aan die hoge tafel bij het raam?