Een supermarkt waar je meer dan boodschappen kunt halen en waar het assortiment per dag verschilt: @CommunityShops.

De Community Shop is meer dan alleen een supermarkt waar je goedkoop eten kunt kopen. Het is een plek waar je ook heen kunt voor bijvoorbeeld advies bij schulden of kooklessen. Deze extra diensten worden verzorgd door professionals die werken bij Community Shop. Ze zijn de eerste social supermarket in het Verenigd Koninkrijk.

Social supermarket
Met dit concept willen de initiatiefnemers mensen helpen die het financieel niet breed hebben. Ze gaan food waste tegen door overschotten aan voedsel te verkopen. Door de herverdeling van dit voedsel kunnen ze mensen helpen door goed en gezond eten tegen 70% korting. De producten die ze verkopen zijn hebben bijvoorbeeld een beschadigde verpakking of een verkeerd label.

De winkel is gevestigd in een voormalig steenkolenmijndorp in Noord-Engeland. Alleen de mensen die een bijstandsuitkering hebben en in de buurt wonen, mogen hier hun boodschappen doen. De gangpaden zien eruit zoals bij een gewone supermarkt, maar ze verkopen geen alcohol of tabak. Het enige nadeel: het assortiment verschilt per dag, omdat ze niet weten wat voor - afgekeurd - voedsel ze krijgen van de ketens.

Community Hub
Naast de supermarkt is er ook een ‘hub’, een plaats waar mensen terecht kunnen voor sociale diensten. Van advies bij schulden tot kooklessen, van budgettering tot het schrijven van een CV. Klanten krijgen een lidmaatschap van zes maanden met als einddoel dat ze na het lidmaatschap hun financiële situatie weer terug op de rails hebben en genoeg geld hebben om boodschappen te doen in een normale supermarkt.