Toeval of voorbestemd? De vorm van voedingsmiddelen onthult hun heilzame werking.

Met boeken als De Voedselzandloper van Kris Verburgh raken we steeds meer bekend met de heilzame werking van onze dagelijkse voeding. Pure chocolade gaat een hoge bloeddruk tegen en rode biet zorgt voor een goede leverfunctie. Maar wisten we ook al dat de vorm van voedingsmiddelen ons verklapt op welk orgaan zij een genezende werking heeft?  

Hersenen vs walnoot
Breek een walnoot door midden en het spreekt voor zich: de noot lijkt op ons brein. Met een linker- en rechter hersenhelft, grote en kleine hersenen. Ook de rimpels of vouwen op de noot lijken op de buitenste laag van de hersenschors. Inmiddels is alom bekend dat de walnoot, door haar grote hoeveelheid omega 3 vetzuren, een voedzame werking heeft op de hersenen.


Baarmoeder vs avocado
Een avocado heeft negen maanden nodig om van bloesem naar rijp fruit te groeien en heeft qua vorm veel weg van de baarmoeder. Niet gek dat deze het eten van deze vrucht helpt bij het goed functioneren van dit orgaan: het houdt vrouwelijke hormonen in balans en helpt baarmoederhalskanker voorkomen.

Nieren vs kidneybonen
De naam spreekt boekdelen. Kidneybonen zien er niet alleen exact hetzelfde uit al de nieren, ze houden ook de nierfunctie in balans en gaan nierziektes tegen.

Hart vs tomaat
De tomaat is rood en bestaat, net als ons hart, uit vier kamers. Onderzoek wijst uit dat tomaten vol lycopene zitten en een weldaad zijn voor het hart en bloed.

Wortel vs ogen
Een doorgesneden wortel heeft veel weg van het menselijk oog: de pupil en iris. Onderzoek toont aan dat wortels de bloedstroom en het functioneren van de ogen bevorderen.