Iedereen al een beetje bijgekomen van #Vision2014? Wij blikken met veel plezier terug op een mooie dag!

Herman vs Tom
Bjorn Borg vs John McEnroe, zo luidde de vriendschappelijke match tussen trendwatchers Herman Konings en Tom Palmaerts - met redacteur Hans Steenbergen als scheidsrechter - over onder andere kameraadschap en het overwinnen van angsten tijdens Tough Mudder. Over cloaking, anonimiteit in de horeca en ‘hospitology’.

Volgens Tom Palmaerts verandert het internet steeds meer in een ‘darknet’, omdat 80% van het internet niet meer direct te vinden is. ‘We gaan meer en meer anoniem searchen’, zei Tom. ‘Ons gezicht mag een beetje minder zichtbaar zijn.’

‘Het is belangrijk voor de retail om te leren van de hospitality sector’, zei Herman Konings. Als voorbeeld gaf hij Shirtbar, een Australisch concept waarbij het passen en waarderen van een fijn shirt hand in hand gaat met het nuttigen van een goede kop koffie of een glas whisky.

New Balls
Later schoof een viertal ondernemers met vernieuwende concepten bij Hans aan tafel. New Balls noemden we ze, vanwege het lef en de goedgunstige ondernemingsgeest, terug te zien in hun horecaconcepten.

Bij WASBAR in Antwerpen heeft iedere wasmachine een eigen naam. ‘Het is veel cooler om te zeggen dat Juliette vol zit, dan machine nummer vier.’

Boutique Butcher Hendrik Dierendonck heeft zijn zaak vernieuwd met het idee van transparantie naar de klant toe. ‘In onze slagerij en atelier kweken we geen fastfood runderen waarbij alles snel moet gaan', vertelt Hendrik. ‘Wij kweken langzaam vlees.’ Hendrik wil enkel goed vlees en dat is niet altijd de gemakkelijkste weg. ‘Het is een investering, maar de moeite waard.’ 

Seefbier
Tijdens het middagprogramma vertelde Johan over zijn passie een eigen brouwerij op poten te zetten en de revitalisering van het Seefbier. ‘Dat Antwerpen zo’ n rijke biergeschiedenis had, was voor mij ook een beetje een ontdekking.’

Drie jaar lang is Johan van Dyck - biermarketeer en – bewonderaar – op zoek geweest naar het recept van het zeer populaire Antwerpse Seefbier dat uit het zicht raakte ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. ‘Het kan toch niet dat het verdwenen is’, zei Johan. ‘Het was zo populair onder de Antwerpenaren en werd gebrouwen door maarliefst tweehonderd kleine brouwers.’ Zijn zoektocht kwam tot een einde toen hij - na heel wat zwoegen en zweten - belangrijke archieven in handen kreeg.

Een mooi moment was toen de hele zaal zijn Seefbier mocht proeven. Dit zorgde voor mooie beelden!

Clo Willaerts
'Tumblr is voor de luie bloggers en Vine is eigenlijk een beetje de Haiku van social media.'

Alles wordt visueler en visueler, mobile first en chef-koks worden rockstars. Social mediagoeroe Clo WIllaerts zette deze drie trends in social media uiteen en voorzag de zaal van een aantal handvaten voor effectieve social media in je onderneming. 'Be findable, shareable and likeable' waren haar belangrijkste tips.

Nick Bril
Tijdens een gastronomisch intermezzo serveerde chef Nick Bril – bekend als rechterhand van Sergio Herman en bedreven DJ – samen met zijn team voor het eerst een gerecht van The Jane: coquille en varkensbuik met bbq geroosterde wintergroenten, wei en crème crue. Er klonken uiterst positieve geluiden vanuit de zaal, het smaakte duidelijk naar meer.

Nick hoopt 18 maart te kunnen proefdraaien in The Jane en eind maart voor het grote publiek open te kunnen.

Inspiration


En tot slot - een van de absolute hoogtepunten van Vision 2014 - de Wake up call na de pauze, door Hans én een waanzinnig publiek: