Niet meer in de rij bij de frietkraam, maar geld inwerpen en 90 seconden wachten. Dat is De Friethoek.

Snoep, chips, koffie, fris, soms broodjes of zelfs verse melk. Je kunt steeds meer uit de automaat halen. Maar in Brussel staat sinds vrijdag een wel heel geavanceerd exemplaar. Hieruit kun je namelijk friet halen. 'De Friethoek' staat bij de ingang van een winkelcentrum aan de Gentsesteenweg en bereidt een portie friet in anderhalve minuut.

Breaktime Solutions is het bedrijf achter de frietautomaat. 'Hij werd al getest in India en Roemenië', zegt Tuline Bey, baas van Breaktime Solutions, het bedrijf achter de Friethoek. 'Voor het bakken met vet van ossenwit of met plantaardige olie, is hij een jaar lang ontwikkeld.'

Een bakje friet uit de automaat kost 2,50 euro voor een portie van 135 gram. Als je het geld hebt ingeworpen werkt de machine volautomatisch. Saus, zout en vorkje worden apart uitgeworpen.