In de rubriek Watch CNCPTS toont Food Inspiration themagewijs elke keer drie video’s van opmerkelijke foodconcepten. Deze keer is de rode draad van Watch CNCPTS: grote frietconcepten op de wereld.

Foto door: Surf ‘n’ Fries

De grootste verkopers van (diepvries)friet zijn natuurlijk de supermarkten. Binnen de horeca zijn het ketens als McDonald’s, KFC en Burger King. Echter: maak je een ranglijst op van de grootste wereldwijde ketens die friet écht als kernproduct hebben (en dus niet burgers of kip), dan gooien Nederlandse merken hoge ogen. In de World Fries Top 30 staan liefst 7 Nederlandse frietconcepten (ja ja), waaronder Kwalitaria en Bram Ladage.

Wij focussen op drie grotere internationale frietconcepten.

Video door: Batata Show no Cone, embedded via You Tube

Batata Show, Brazilië

Hoe je het ook wendt of keert: onze aardappel heeft een Zuid-Amerikaanse herkomst. De Spanjaarden namen hem vijf eeuwen geleden mee naar Europa; mede door toedoen van katholiek kloosteringen en als oplossing voor hongersnoden groeide hij uit tot Europees volksvoedsel. Batata Show is een relatief nieuw Braziliaans frietconcept (anno 2014).

Het is het geesteskind van een aardappelhandel waarvan de geschiedenis negentig jaar teruggaat. Het concept: friet in kartonnen puntzakken met een keur aan sauzen en toppings. Het lijkt erop dat Batata Show behoorlijk last heeft gehad van corona. Nog maar een paar jaar geleden waren er ettelijke tientallen vestigingen; op de website telden we er nu nog slechts vijftien. Een korte commercial van Batata Show.

Video door: Smoke’s Poutinerie UAE, embedded via You Tube

Smoke’s Poutinerie, Canada

Friet met lobbige jus en kaaswrongel; dat is kortweg het recept van de Canadese frietspecialiteit poutine. Ook in Nederland zijn er nu frituristen te vinden die het in hun assortiment hebben. Enfin, het is een specialiteit die ruim zestig jaar geleden in de staat Quebec ontstond.

In de loop der jaren verzonnen de Canadese frietbakkers van dienst tientallen variaties op het basisrecept van de patates frites met jus en wrongel. Het bekendste en grootste concept rond deze frietdis is New York Fries: 120 vestigingen in Canada, maar ook volop present in het Midden-Oosten en de VS. Wij kozen voor concurrent Smoke’s Poutinerie. Opgericht in 2008, circa 55 outlets. Tevens present in Dubai.

Video door: ES Motion, embedded via You Tube

Surf ‘n’ Fries, Kroatië

Hoewel het hoofdkantoor tegenwoordig huist in Londen, heeft Surf ‘n’ Fries (anno 2009) een Kroatische origine. Friet met toppings, kartonnen puntzakken in verschillende maten, hotdogs met toppings, frisse uitstraling, zowel vaste als mobiele locaties en zelfs mini-kiosken om friet te verkopen. Surf ‘n’ Fries ging al snel over de grens naar onder meer Turkije, Slovenië, Bosnië, Vietnam, Ierland en andere landen.

Meer recent is de expansie naar Dubai, Zuid-Afrika en Koeweit. Eerlijk gezegd: de laatste stand van zaken konden we niet vinden. In zijn franchisebrochure zegt Surf ‘n’ Fries: meer dan 50 vestigen in 17 landen. Maar dat cijfer dateert van 2015.