In de rubriek Watch CNCPTS toont Food Inspiration themagewijs elke keer drie video’s van opmerkelijke foodconcepten. Deze keer is de rode draad van Watch CNCPTS: een blik op ijsconcepten over de grens.

Foto door: Moving Moment

Wij focussen dit maal op drie ijsverkopende concepten over de grens.

Video door: Ice Cream Rolls, embedded via You Tube

Fortunato, Chili

Eerlijk gezegd, ik dacht dat het ook in Nederland een hit zou worden. Immers: het is een concept dat tegemoet komt aan de vraag naar ambachtelijke beleving. Cold-plate-ijsbereiding. Rond 2006-2007 deed deze trend in ons land voor het eerst van zich spreken. Ik toog dus onmiddellijk naar één van de eerste Nederlandse ijssalons met een cold-plate ofwel cold-stone: het mixen van ijs met allerlei ingrediënten live voor de consument op een ijskoude steenplaat.

Het Amerikaanse concept Cold Stone Creamery is er groot mee geworden: 927 vestigingen in de VS en vele tientallen daarbuiten, in onder meer enkele Aziatische landen. In Nederland sloeg het niet aan: is het misschien te arbeidsintensief?

Deze op een cold-plate gerolde ijswraps van Fortunato (“handmade ice cream rolls”) in Santiago, Chili zijn nog bewerkelijker. Overigens: naar het schijnt is de trend van ijswraps als streetfood rond 2009 in Thailand begonnen.

Video door: Lounge X Café, embedded via You Tube

Brown Bana, Seoul

We hebben het vaker geschreven: in veel Aziatische landen hebben ze een fling met geautomatiseerde restaurants. Ja, landen als Japan, China en Zuid-Korea lopen voorop bij de inzet van robots in de foodservice. Consumenten in deze landen lijken gefascineerd door het theatrale schouwspel van robots die menselijke handelingen verrichten.

Nieuw is Brown Bana in Seoul, een gerobotiseerde ijssalon van technologiebedrijf Lounge Lab. Even voorstellen: de ijsrobot bij Brown Bana luistert naar de naam Aris. Aris is zelfs geprogrammeerd om zeven emoties uit te drukken, van een hartelijk begroeting tot het tonen van vermoeidheid. Aris danst ook. Overigens serveert Aris in Brown Bana geen schepijs maar softijs.

Video door: Sygic Travel, embedded via You Tube

Gelateria Giolitti, Rome

Ambachtelijk ijs, dat associëren we vooral met de Italianen. Italianen zijn in heel Europa gekende uitbaters van ijssalons. Volgens de overlevering opende aan het einde van de zeventiende eeuw in Parijs een Italiaanse ijsbereider de eerste ijssalon. Sommige deskundigen claimen dat het niet de Italianen, maar de Turken waren die ons het ijs brachten.

Enfin, de grote vakbeurzen en producenten op het gebied van ambachtelijk schepijs bevinden zich nu eenmaal in Italië. Daarom: een beeld van Rome’s beroemdste ijssalon Giolitti, een historie die teruggaat naar 1890.