In de rubriek Watch CNCPTS toont Food Inspiration themagewijs elke keer drie video’s van opmerkelijke foodconcepten. Deze keer is de rode draad van Watch CNCPTS: een blik op de Amerikaanse sportbars annex restaurants.

Foto door: Buffalo Wild Wings

EK Voetbal, Olympische Spelen, Tour de France, Wimbledon. De agenda is deze Sportzomer barstensvol. Vanwege de sportzomer, nemen we drie grote Amerikaanse sportcaféconcepten in het vizier.

Buffalo Wild Wings

Video door: Mohamed Jassim, embedded via You Tube

Buffalo Wild Wings is de grootste restaurant/sportbar keten van de Verenigde Staten. Omzet in 2019: 3,7 miljard dollar, 1206 vestigingen in de VS. Gemiddelde omzet dus: bijna 3,1 miljoen dollar. Beeldschermen met sportwedstrijden zijn overal. Daarnaast hebben de restaurants (kernproduct: gekruide chickenwings) zones met schermen voor computerspelen.

Hoewel Buffalo Wild Wings en de hele branche van sportbars in de VS zeker geen enorme groeimarkt meer is, is het wèl een exportproduct. Buffalo Wild Wings heeft vestigingen in Canada, India, Mexico, Oman, Panama, Fillipijnen, Saoedi-Arabië, Emiraten en Vietnam. Een beeld van de vestiging in Bangalore, India.

Dave & Buster’s

Video door: Dave & Buster’s, embedded via You Tube

Een commercial van Dave & Buster’s. Ook deze keten (anno 1980) van sportbars en restaurants combineert food en drinks met het kijken naar sportwedstrijden en ruimtes om te gamen. In veel steden, zoals Miami, heeft Dave & Buster’s zelfs enorme hallen met allerlei interactieve elektronische games en simulators.

Maar soms zijn de sportspellen ter plekke ook simpeler, zoals even een basketbal gooien in een elektronisch netje of hardlopen op een klein digitaal vloertje. Omzet in 2019: bijna 600 miljoen dollar, 132 vestigingen in de VS en dus 4,5 miljoen dollar per Dave & Buster’s. Het menu bestaat uit onder meer pasta’s, burgers, steaks, seafood, kip en desserts.

Walk On’s Sports Bistreaux

Video door: Sygic Traven, embedded via You Tube

”The Lousiana-feel.” Die heerst bij Walk On’s Sports Bistreaux, een relatief nieuw sporthorecaconcept. In 2003 opende de eerste vestiging in Baton Rouge. 33 vestigingen, een omzet van 134 miljoen dollar in 2019 (ruim 4 miljoen dollar per outlet). De founders zijn twee gewezen basketballers, die gedurende hun sportieve loopbaan veel sportbars en restaurants bezochten. Hun droom: een hedendaagse sportsbar met de zuidelijke Lousiana-feel als inspiratiebron.

Op een servetje maakten ze een schets van de indeling en routing, terwijl ze naar een uitwedstrijd vlogen. Door sportzender ESPN werd Walk On’s ruim tien jaar na de eerste opening gekozen tot de beste sportbar van de States. De onderscheidende specialiteit van Walk-On’s is de cajun-keuken met seafood en “burgers built for two hands”.