Van brood voor de doden...

...tot muizen voor de pasgeborenen. Gerechten die worden gegeten tijdens feestdagen zijn vaak gevuld met betekenis, symboliek en tradities. Verschillende culturen hebben verschillende culinaire vieringen. We vroegen een Grieks, Turks, Mexicaans, Nederlands, Indiaas, Italiaans en Engels persoon om hun favoriete, gekste of betekenisvolste gerecht te delen. 

Turkije - Perde pilavi 

Turkije heeft een rijke cultuur, vol tradities. De huwelijksceremonie is waarschijnlijk de grootste. Straten worden geblokkeerd, drums worden bespeeld, een feestmaal wordt verslonden. Deze viering is niet compleet zonder een culinaire creatie genaamd perde pilavi, ook bekend als gesluierde rijstpilaf. Deze deegkoepel is gevuld met geurige rijst, kip, krenten, noten, tijd, verzorging en oude kooktechnieken. Zoals de meeste feestgerechten, hebben geen twee families hetzelfde recept, maar de betekenis is altijd hetzelfde. De noten vertegenwoordigen de man en de vrouw, de krenten hun toekomstige kinderen. Het gebak vormt het dak van het huis waar ze allemaal nog lang en gelukkig zullen leven.

 

Italië - Lenticchie e zampone

Op oudejaarsavond geen pizza of pasta in Italië, maar een gevulde varkenspoot, 'zampa' genaamd, en gekookte linzen. De poot wordt gevuld met varkensvlees, pancetta, kruiden en varkenszwoerd. Een minder extreme versie is de cotechino, dezelfde vulling maar in worstvorm. Nog steeds sceptisch? De Italianen niet. Rond NYE eet 72% van de Italiaanse huishoudens het traditionele gerecht en wordt 6 miljoen kilo cotechino en zamponi landelijk geserveerd. De bescheiden linzen zijn de echte showstopper. Ze symboliseren welvaart. In de Romeinse tijd vulden mensen hun leren buidels met linzen in de hoop dat ze in munten zouden veranderen. 

Mexico - Pan de Muertos

Terwijl de meeste culturen het leven vieren, viert Mexico de dood. De geesten van overleden dierbaren worden in leven gehouden en eten speelt hier een grote rol. Zodra de doden hun favoriete familiegerecht ruiken, kunnen ze één avond terugkeren naar de wereld van de levenden. Een essentieel gerecht is Pan de Muertos: brood van de doden. Dit zoete brood is op smaak gebracht met anijs en sinaasappel om de terugkerende geesten te voeden. Het kruis bovenaan symboliseert vingerbotjes. Rond deze tijd van het jaar stromen bakkerijen en winkels over van snoep, gebak en lekkernijen bedekt met schedels en skeletten. Deze trend lijkt zich te hebben verspreid naar andere delen van de wereld, zelfs waar de Dia niet wordt gevierd. 

Check het digitale magazine om te zien hoe Pasen gevierd wordt in Griekenland, Diwali in Engeland en geboortes in Nederland.