Voedingsmiddelenconcern Nestlé kondigt deze week aan een iconisch massaproduct te veganizen. Kitkat, een van de meest bekende chocoladerepen ter wereld, krijgt in 2021 een plantaardige variant: Kitkat V. Voor Food Inspiration aanleiding om een lijstje op te stellen met beroemde producten die een vegan make-over krijgen.

Foto: Mana

Dat de vegan-trend in nog geen tien jaar tijd tot de mainstream is gaan behoren, is verbazingwekkend. Rond 2010 waren vegan menu’s en gerechten in foodservice en foodretail een absolute niche. Vegetarisch, dat zag je nog wel terug op de menukaarten en in de schappen, maar veganistisch: “Wat is dat?” werd er geroepen.

Het is snel gegaan met de emancipatie van het dierloze eten. Food is het laatste decennium geadopteerd als lifestyle, vooral door jonge generaties die willen eten met een goed geweten. De beelden van dierenmishandeling in slachterijen maakt dat ze zich afkeren van de vleesindustrie. Het inzicht dat intensieve veeteelt in forse mate bijdraagt aan klimaatopwarming, bodemverarming en verlies van biodiversiteit, verleidt ze definitief tot de strenge veganistische leer: geen enkel product mag dierlijke ingrediënten bevatten.

Nu de multinationals de vegan eetstijl als groeimarkt hebben ontdekt, wordt het ene iconische product na het andere onder handen genomen. Veganistisch eten gaat mainstream en om dat te bewijzen ons lijstje met massaproducten in een vegan jas.

1. Kitkat V

In 2021 zal Kitkat V in een geselecteerd aantal landen en winkels op de markt komen. Moederbedrijf Nestlé is druk bezig om een hele lijn te ontwikkelen met producten zonder melk afkomstig van dieren. Onder meer amandelen, soja, rijst en haver worden als alternatief gebruikt. Het wafeltje dat met chocolade is omhuld moet Mars voor zich laten als populairste reep, Kitkat is wél eerder met een vegan variant.

2. Vegan Bounty

Bij Mars zitten ze ook niet stil. De vegan Bounty komt in 2021 op de markt, ook lid van Marsfamilie. De tropische verrassing is dit niet keer omhuld in melkchocolade, maar vermomd als een reep amandelchocolade met kokos. De uitrol van de vegan Bounty is onlangs gestart in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer de lekkernij naar de Europese Unie komt, is onbekend. Mars is trouwens druk aan het veganizen. Het heeft al eerder vegan milkshakes op de markt gebracht. Of er een stoere vegan Mars komt die stevige trek stilt, is niet bekend.

3. Vegan vlees en vis

Wie kent ze niet? De gehacktbal, kipstuckjes en de roockworst. De Vegetarische Slager is een bekend voorbeeld van een bedrijf dat op eigen kracht een plek wist te veroveren in de schappen. Pionier Jaap Korteweg startte in 2010 met zijn bijzondere winkel in Den Haag. Korteweg, zelf boer, haalde zijn inspiratie uit het feit dat hij van vlees hield, maar gruwde van intensieve veehouderij. Korteweg heeft in 2019 het merk verkocht aan Unilever. De multinational legde vervolgens de producten breed in de schappen van de supermarkten en is erin geslaagd de Vegetarische Slager met tientallen procenten omzet te laten groeien. En volgens Unilever staan we pas aan het begin. Het bedrijf investeert fors in plantaardige alternatieven voor vlees en vis. Vegan is geïdentificeerd als the next big thing. Topman Alan Jope van Unilever zei onlangs in de Britse krant The Guardian dat in elk land waar Unilever actief is, het bedrijf de trend ziet naar plantaardig eten. "Dat is geen hype".

4. McVegan

Wat doet McDonald’s? Als sinds 2017 experimenteert de beroemdste hamburgerformule ter wereld met de McVegan Burger. Eerst geïntroduceerd in Finland en Zweden en daarna in tal van andere landen. Zo is de McVegan bijzonder populair in India, het land met de meeste vegetarische inwoners ter wereld. Een McVegan Burger prijkt opmerkelijk genoeg nog niet op de menu’s in de Nederlandse restaurants. Wel is onlangs de veggie McKroket geïntroduceerd naast de vegan kipburgers. We moeten nog even wachten op het alternatief voor de Big Mac. Burger King, die andere bekende burgerformule, zit niet stil en presenteerde de meatless Whopper in diezelfde tijd als McDonalds de McVegan.

5. Hema’s rookworst

Maar wat is het ultieme bewijs dat vegan mainstream wordt in Nederland? De rookworst van Hema! In oktober 2020 heeft Hema een belangrijke stap gezet met de introductie van de vegetarische Ookworst. Gedurfd, maar veganistisch is de worst nog niet. In de vegetarische variant zitten behalve plantaardige oliën en erwtenvezel ook vrije uitloopeieren. Veganistisch is blijkbaar nog een tikkeltje te extreem voor de winkelketen, die erom bekend dat ze goed aanvoelt wat de Nederlanders beweegt. Pas als er in het rek een veganistische variant van de rookworst verschijnt - een die ook sappig en lekker is - dan weten we zeker dat vegan mainstream is.

Wordt woensdag voortaan gehacktdag?