Zagreb ligt op een culinaire breuklijn. Tussen Mediterraan en Oost-Europees in, is de hoofdstad van Kroatië een bestemming op zich.

Welke traditionele gerechten moet iedere bezoeker hier proberen?

 

 • Sir i vrhnje - Cottage cheese and zure room
  Kroatië staat bekend om de vele kazen. Gemixt met knoflook, zout (Kroatië heeft een lange traditie in het oogsten van zout) en gemalen peper is Sir i vrhnje een Kroatische klassieker.

 • Cuspazj - Stoofpot met groente en vlees
  De aardappelen-groente-vlees van Zagreb. Dit is een gerecht dat veel Kroaten regelmatig eten. Het authentieke eethuisje Mestar (Eugena Podaupskog 4) serveert regelmatig cuspazj.

 • Salato od hobotnice – Salade met octopus
  Zagreb ligt weliswaar niet aan zee, maar met een kustlijn als die van Kroatië mag seafood niet ontbreken. Gegrilde vis is een nationale specialiteit en onder meer het eenvoudige, maar authentieke restaurant Ribice I Tri Tockice (Ulica Petra Preradovica 7/1) serveert traditionele Kroatische gerechten, waaronder deze salade met octopus.

 • Dalmatinski Prsut – Kroatische rauwe ham
  Kroatië heeft een trotse traditie in rauwe ham die zich, volgens de Kroaten, kan meten met het beste wat Italië te bieden heeft. Alomtegenwoordig, want behorend tot het belangrijkste culinaire erfgoed van het land.

 • Aardappelsoep uit Zagorje
  de must-eats van Kroatië zijn niet compleet zonder de brug naar het oosten te slaan. Waar de vis de link legt met de Adriatische zee, biedt de traditionele aardappelsoep juist een lijntje met Slovenië in het noorden en Hongarije in het oosten.

foto: Foodiesfeed.com