Sinds 1 juni is de horeca weer geopend. Hoe is het restaurants tijdens de lockdown vergaan, en hoe is het nu met ze? De Foodservice Denktank voerde een onderzoek uit onder restaurantbeslissers. De belangrijkste uitkomsten op een rij. 

 • Bijna alle restaurants (97%) hebben hun deuren weer geopend

 • Gemiddeld mist een restaurant 260.500 euro aan omzet over 2020

 • 48% van de restaurants is gestart met afhalen tijdens de horecasluiting

 • 29% van de restaurants is gestart met bezorging tijdens de horecasluiting

 • 59% van de restaurants heeft tijdens de horecasluiting gebruik gemaakt van tegoedbonnen

 • #helpdehoreca is de meeste gebruikte waardebon door restaurants (46%)

 • 33% van de restaurants heeft na de opening op 1 juni minder gerechten op de kaart staan

 • Na de heropening hebben restaurants gemiddeld 52% verlies aan capaciteit

Vertrouwen in de overheid loopt langzaam terug

Waar in maart restaurantbeslissers nog 77% vertrouwen hadden in de Nederlandse overheid, was dit in juni gedaald naar 66%. Beslissers die negatief zijn over het handelen van de overheid geven aan dat er teveel met twee maten wordt gemeten. Het algemene gevoel is dat de horeca harder wordt aangepakt dan andere sectoren. Daarnaast is er een negatief gevoel bij de landelijke aanpak. Beslissers geven aan dat bepaalde maatregelen op lokaal niveau losser hadden gekund. Beslissers die positief zijn, geven aan dat de overheid correct heeft gehandeld in het voorkomen van extra verspreiding van het virus.

Eerste ervaringen in de horeca na sluiting

De eerste ervaringen met gasten zijn grotendeels negatief. Een groot deel van de gasten houdt zich niet aan de anderhalve-meter-regels, waardoor restaurantpersoneel constant als politieagent moet optreden (25% van de restaurants is al gecontroleerd door handhaving). Dit zorgt voor gespannen situaties die de sfeer op het terras en in de zaak niet ten goede komen. Aan de andere kant merken restaurantbeslissers dat veel gasten terughoudend zijn en veelal nog wegblijven. De gasten die wel komen, besteden wel meer dan de gemiddelde gast deed voor de horecasluiting op 15 maart, maar dit weegt niet op tegen het verlies dat ook na 1 juni wordt gemaakt.

Overlevingskansen horecagelegenheden

Ondanks het omzetverlies geeft 70% van de restaurantbeslissers aan dat zij er in 2021 zeker nog zijn. 6% verwacht het niet te gaan redden dit jaar.

Ruimere openingstijden

Na de heropening van de horeca op 1 juni zijn restaurants gemiddeld iets ruimer open dan in de periode voordat zij dicht moesten (voor 15 maart). Vóór 15 maart was 32% van de restaurants op alle dagen van de week geopend. Na 1 juni is dat aantal licht toegenomen naar 37% (meer restaurants zijn open op maandag, dinsdag en zondag). Daarnaast zijn de openingstijden van restaurants na 1 juni ruimer geworden. Met name in de ochtend en in de middag hebben meer restaurants hun deuren geopend. Het grootste verschil is te zien op maandagmiddag (36% geopend vóór 15 maart, 45% na 1 juni) en op dinsdagmiddag (42% geopend vóór 15 maart, 50% na 1 juni).

Aanpassingen menukaart, prijzen en keuken na 1 juni

Hoewel restaurants vanaf 1 juni weer open zijn, moeten zij rekening houden met de huidige regels en restricties. Back-of-house heeft dit de volgende gevolgen:

 • Er staan minder gerechten op de kaart, omdat er in de keuken anderhalve meter afstand gehouden moet worden (33%)

 • Er worden minder ingrediënten gebruikt per gerecht, zodat voorraden minder snel over datum kunnen gaan (18%)

 • Er worden simpelere gerechten bereid, zodat er met minder personeel gewerkt kan worden in de keuken (13%)

Dit vertaalt zich naar de gast voornamelijk in minder gerechten op de menukaart (33%). Anderzijds is bij 18% van de restaurants de prijzen van de dranken verhoogd en bij 11% de prijzen van het eten.

Gemengde gevoelens over zomerperiode

44% van de restaurantbeslissers kijkt positief naar de komende zomer. Over het algemeen zijn ondernemers blij dat ze weer open zijn. Daarnaast is de verwachting dat dit jaar veel vakanties in eigen land worden doorgebracht, waarvan ook de horeca gaat profiteren. 16% is negatief over komende zomer, voornamelijk vanwege de anderhalve-meter-regels die het lastig maken om voldoende capaciteit in de zaak en op het terras te creëren. Daarnaast kunnen feesten en partijen niet doorgaan en mogen groepen die niet uit hetzelfde huishouden afkomstig nog steeds niet aan één tafel plaatsnemen in de horeca.