"We zijn veel intensiever samen gaan werken tussen de Ikea’s in verschillende landen"

Ikea staat niet alleen bekend om de Billy boekenkast, maar zeker ook om de balletjes. De Zweedse gehaktballetjes om precies te zijn. Roel Michiels, food manager van de Belgische tak van de Zweedse gigant, vertelt wat de lockdown betekende voor de winkels, voor de restaurants en wat het in gang zette. 

Ikea staat bekend om meubels en accessoires. Hoe belangrijk is food voor jullie?

"Je zou denken dat food bij IKEA een side business is, maar de afgelopen drie, vier jaar werd het steeds belangrijker. Niet alleen doordat de omzet groeide, ook doordat steeds meer klanten aangaven dat ze onder meer voor het restaurant naar Ikea komen. De restaurants zorgen voor ongeveer tweederde van de foodomzet. De rest wordt opgevangen door de Zweedse winkel waar delicatessen liggen, en door de kiosken achter de kassa. Bijna vijftig procent van de klanten vermeldt food als reden voor een bezoek. De Billy boekenkast blijkt voor die bezoekers minder iconisch dan de gehaktballetjes. Dat is samen met de zalm echt een klassieker in ons foodassortiment."

"Vijftig procent van de bezoekers noemt de restaurants als reden voor een bezoek aan Ikea"

Ikea is een wereldwijde formule. Wat was jullie perspectief toen de coronacrisis opkwam?

"In China sloten de winkels al snel om de veiligheid van de klanten en de medewerkers te waarborgen. Toen het virus de kop opstak in Italië verliep dat volgens hetzelfde patroon. We zagen dat het in België ons een kwestie van tijd was en startten daardoor al vroeg met de voorbereidingen om ook onze vestigingen te sluiten. In buurland Duitsland is inmiddels alles weer opgestart, maar wij moeten nog wachten, want de overheidsmaatregelen zijn hier anders voor horeca en catering. We willen ons goed voorbereiden en alles volgens de opgelegde regels uitwerken en testen. Aangezien we de klanten aanraden om maximaal met twee personen per gezin te komen, bekijken we hoe we het restaurantbezoek voor elk gezin zo optimaal mogelijk kunnen organiseren, met de strikte navolging van de veiligheidsregels voor zowel de klanten als de collega’s."

Inmiddels lijkt bijna ieder land in Europa een eigen protocol te volgen. Stemmen jullie onderling af?

"Een van de pluspunten van de crisis is dat we veel intensiever samenwerken tussen de Ikea’s in verschillende landen. We hebben een coronacrisisteam per land en zij overleggen veel onderling. Uiteraard zijn we in contact met onze buurlanden om de best practices te delen en de groep speelt ook een rol in het delen van procedures en opvolgingsdocumenten."

"We merken dat de trend van gezond en duurzaam eten sterk versnelt, wereldwijd"

Welke aanpassingen voorzien jullie als de winkels straks open mogen?

"De buffetten waarbij de gasten zelf hun broodje pakken uit een mand, dat is voorbij. We zullen de klanten meer bedienen. Dat is een grote verandering voor de restaurants en de collega’s. We wensen uiteraard ons prijsniveau te bewaren en onderzoeken nu alles om dat ook waar te maken. Zo kunnen we bijvoorbeeld met digitale bestelsystemen en automatische betaling efficiënter werken."

Zien jullie veel veranderingen in koopgedrag sinds de coronacrisis?

"We merken dat de trend van gezond en duurzaam eten sterk versnelt, wereldwijd. Met de heropening van ons restaurant spelen we daar zeker op in. De coronacrisis heeft zowel de technologische als de maatschappelijke ontwikkelingen waar we al druk mee bezig waren ontzettend versneld."