Als er één foodkanaal is dat zichzelf – aangedreven door de coronapandemie – opnieuw heeft moeten uitvinden, dan is het wel de cateringindustrie. Nu steeds duidelijker wordt dat we nooit meer terug gaan naar de routine van vijf werkdagen op kantoor, zoeken cateraars samen met opdrachtgevers naar een nieuw normaal.

Kantoorwerken: clubbing, slimme automaten & dark kitchens

De functie van kantoren is door corona voorgoed veranderd. Gingen we vroeger naar kantoor ‘om te werken’, nu wordt het kantoor vooral gebruikt als sociale ontmoetingsplek. Daardoor verandert ook de rol en het verdienmodel van de cateraar. Medewerkers gebruiken het kantoor als hun ‘clubhuis’; en van de cateraar wordt verwacht dat de lunch daarop is aangepast. Eten zorgt voor verbinding op de werkvloer. Tijdens een vergadering of teammeeting mag de lunch best uitgebreid en een beetje bijzonder zijn, passend bij de actuele foodtrends. Op die manier kunnen werkgevers aan hun werknemers laten zien dat ze duurzaamheid belangrijk vinden of willen bijdragen aan een gezonde leefstijl. 

Een van de populaire oplossingen om in te spelen op de wisselende bezetting is automatencatering. Automaten vergen weinig personele handelingen, hebben vrijwel geen voedselverspilling en zijn 24/7 beschikbaar. Contractcateraars zien de geautomatiseerde uitgifte van (vers) voedsel en dranken via compacte concepten in bedrijven en organisaties dan ook als deel van hun toekomstige verdienmodel. De verwachting is dat verkoopautomaten op grote schaal de functie zullen overnemen van free flow-buffetten in bedrijfsrestaurants. 

Ook zijn er steeds meer cateraars en foodbedrijven die zelf productiekeukens – vaak dark kitchens – oprichten waar maaltijden geproduceerd worden. Omdat de bezetting op kantoren zo sterk fluctueert kunnen deze dark kitchens een goede aanvulling of vervanging vormen voor productie op de cateringlocatie zelf. Compass Group heeft een pilot lopen met dark kitchens in grote steden, waar gerechten bereid worden voor cateringlocaties en bezorging. Ook Vermaat Groep opende in 2021 een grote productiekeuken voor bezorgmaaltijden.

Meer lezen over de opkomst van dark kitchens? Klik hier »


Persoonlijk cateringaanbod

Een betrekkelijk nieuw fenomeen dat naar verwachting veel navolging zal krijgen, is de inzet van apps om cateringservices te organiseren en te personaliseren. Een voorbeeld is het digitale cateringplatform Join Program, dat is ontwikkeld door conceptontwikkelaar enbiun.

Join Program biedt een flexibele cateringoplossing aan bedrijven die hun medewerkers gezond willen laten eten. Via de app geven opdrachtgevers én medewerkers hun menukeuzes, persoonlijke voorkeuren, dieetwensen en gebruikersfeedback door. Op basis van die data stellen zogenoemde food curators gerechten en menu’s samen, die op een centrale locatie worden bereid met lokale en seizoensgebonden producten.

Dat cateraars kansen zien in dit soort digitale oplossingen bleek wel toen Vermaat Groep begin december 2021 een meerderheidsaandeel nam in Join Program. Het platform is geschikt voor bedrijven en verzamelgebouwen met 50 tot duizenden medewerkers. Grote voordeel: de opdrachtgever zelf hoeft dus geen professionele keuken op locatie meer te hebben.

Foto door: Jorritt Hoen

"Future focused catering noemen we dit", licht Sanne Smeets van Join Program toe. "Toekomstbestendig omdat onze planeet onze gezamenlijke zorg verdient; voor Program is dit de basis. Door te focussen op flexibiliteit, efficiënte productie en onze no-waste policy dragen we ons steentje bij aan de voedseltransitie." Het aanbod van gerechten en de planning van de service komen tegemoet aan de specifieke wensen van opdrachtgevers én medewerkers. Via de app kunnen gebruikers tot een dag van tevoren bestellingen plaatsen, die ze op de locatie en het moment van hun keuze kunnen ophalen.

Meer lezen over ontwikkelingen in de cateringmarkt? De uitgebreide kanaalbeschrijving vind je in het Trendreport. Vraag hier de preview aan »