"Er ontstaat geen culinaire interactie als je de gerechten afkomstig uit een andere cultuur laat thuisbezorgen door een oer-Hollandse jongen op de fiets"

Eten verbindt. Maar het is een misvatting dat het eten van gerechten uit een andere cultuur bijdraagt aan gelijkheid. Toch denken veel mensen dat wel. En dat is zonde, volgens de Nederlands-Marokkaanse Nadia Zerouali. Want met elkaar eten kan een stap zijn naar meer respect en meer verbinding, zolang tijdens het (bereiden van het) eten de verhalen achter de gerechten gedeeld worden. 

Culinair respect

Veel Amerikanen houden van Mexicaans eten, maar steunen daarnaast Trump, die de Mexicanen het liefst het land uit wil hebben. Nederlanders houden van Chinees eten, maar zodra het coronavirus in Nederland voet aan de grond kreeg weerden Nederlanders het lokale Chinese restaurant omdat het virus uit ‘hun’ land kwam. En andersom geldt hetzelfde: je kunt een grote hekel hebben aan sushi, maar veel liefde hebben voor de Japanse (eet)cultuur. Het eten van gerechten uit een bepaalde cultuur betekent dus niet per definitie dat je ook respect hebt voor de desbetreffende cultuur.

Plicht van chefs en kookboekenschrijvers

Zerouali: “Voedsel is een ideaal verbindingsmiddel, als je met elkaar verhalen deelt van waar gerechten vandaan komen en hoe ze ontwikkeld zijn. Juist door die interactie, in dialoog, en door samen te koken, leer je elkaar kennen en ontstaat begrip over en weer. Niet het eten zelf, maar de menselijkheid verbindt dan." 

Speciaal voor Food Inspiration dook Nadia de keuken in met de chef van restaurant RIJKS en Wils, Joris Bijdendijk. Ze maakten een couscous met Nederlandse groenten, waarbij ze de Marokkaanse kookcultuur combineerden met Hollandse ingrediënten. Check hier de video.

Nadia vindt het de plicht van kookboekschrijvers en chefs om de verhalen achter een gerecht te vertellen en vast te houden aan de originele culturele gebruiken. Dan doe je volgens haar recht aan het gerecht en aan de traditie. Zelf schrijft ze kookboeken en runt ze de Marokkaanse Couscousbar in Amsterdam. In de keuken staan Marokkaanse vrouwen, die de verhalen achter de herkomst van de authentieke couscousgerechten vertellen aan de jongens en meiden in de bediening, die dat op hun beurt weer doorvertellen aan de gasten. 

Klik hier voor het authentieke recept voor Marokkaanse couscous.
Recept afkomstig uit het kookboek ‘Couscous, de lekkerste gerechten uit de Couscousbar’

Mag je dan niet spelen met eten?

Natuurlijk wel, we doen niet anders in Nederland. Dat maakt de Nederlandse eetcultuur ook zo rijk en veelzijdig. We combineren en experimenteren ons suf. Het staat chefs vrij om in de keuken aan de slag te gaan en eigen gerechten te ontwikkelen gebaseerd op traditionele gerechten uit hun eigen of uit een andere cultuur. Maar, waarschuwt Zerouali, “als het gerecht niet volgens de authentieke wijze van een bepaalde eetcultuur wordt bereid, noem het dan ook niet zo.” Nederlanders die Arabisch flatbread pannenkoeken noemen. “Dat zijn zelf een stelletje pannenkoeken!” Aldus Zerouali. Zelf maakt ze geregeld tajines op basis van jackfruit, geïnspireerd op het authentieke recept van de Marokkaanse stoofmaaltijd. Maar de jackfruit tajines noemt ze niet Marokkaans, want dat zijn ze niet (meer) als je afwijkt van het originele recept.

"Proef, vraag, kook, lees, schenk, ruik en bewonder!"

Dankzij corona op reis in eigen land

Veel foodprofessionals gingen voor de coronatijd op reis om te leren van andere culturen en eetgewoontes. Maar door corona ziet reizen er de komende tijd anders uit. Dat betekent volgens Nadia niet dat je niet kunt leren van andere culturen. In Nederland wonen zoveel Marokkanen/ Indonesiërs/ Japanners/ Syriërs die met alle liefde het verhaal vertellen achter de authentieke recepten afkomstig uit hun cultuur. Gebruik de tijd die je nu niet besteedt aan reizen voor het leren van elkaar, het horen van en luisteren naar verhalen, het samen koken en het proeven van elkaars gerechten. Proef, vraag, kook, lees, schenk, ruik en bewonder! Daardoor wordt je culinaire kennis rijker, en de verbinding met andere culturen sterker.
 

Wie is Nadia Zerouali?

Zerouali is naar eigen zeggen een Nederlandse met Marokkaanse roots, en een Marokkaan met Nederlandse wortels. Ze ontpopte zichzelf na de hotelschool en een studie Marketing & Communicatie tot kookboekenschrijfster en culinair ondernemer. Haar specialisatie is de Arabische mediterrane keuken. Naast het schrijven van kookboeken, het runnen van de Amsterdamse couscousbar en de supermarkt productlijn Nadia & Merijn SOUQ is ze een vast gezicht van het televisieprogramma Binnenstebuiten. 

 

Dit artikel verscheen eerder in het digitale Food Inspiration magazine van augustus 2020 dat in het teken staat van Diversiteit in de keuken. Lees het magazine hier.