Op 17 en 18 oktober vonden de Food Inspiration Days plaats. Het event voor beslissers in foodservice en foodretail die informatie en inspiratie zoeken over de foodwereld van morgen. Het programma bestond uit een plenair gedeelte op mainstage en een aantal themastages. Een van die themastages was het Start-up stage, waar enthousiaste ondernemers hun bedrijfsidee pitchten voor het grote publiek. Dit waren de innovatieve foodproducenten die ophet podium stonden: 

David Klingen - Northern Wonder

David Klingen wil koffie op de markt zetten die net zo lekker smaakt als de koffie die we kennen, maar dan duurzaam geproduceerd. Koffie is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van ontbossing. Vanuit zijn start-up Northern Wonder ging Klingen op zoek naar koffie gemaakt van niet-tropische ingrediënten. En hij vond een oplossing! Op wereld koffiedag, op 1 oktober, bracht hij zijn koffie zonder koffiebonen op de markt. Lees hier meer over Northern Wonder »

Hayo de Feijter - Johnny Cashew 

Hayo de Feijter is de mede-oprichter van Johnny Cashew, een start-up met een kraakheldere missie: dat alle cashewnoten worden verwerkt in het land van herkomst, en niet onnodig de halve wereld over worden gesleept. Dat scheelt uitstoot, verspilling, en het is goed voor de lokale economie.

Wij selecteerden Johnny Cashew onlangs als start-up van de maand, lees hier »

Valerie Jongeneel - Kook Atelier Op Oost

Valerie Jongeneel is mede-eigenaar van Op Oost, een boutiquehotel inclusief restaurant in het dorpje Oost op Texel. In het restaurant, genaamd het Kook Atelier, serveert ze, wat ze noemt, de bewuste gastronomie. De smaak van de natuur. Zelfgemaakte frisdranken, en ook ontwikkelde ze een vegan variant van foie gras, een delicatesse waar normaal gesproken veel dierenleed bij komt kijken.

Meer weten over de bewuste gastronomie van Kook Atelier Op Oost? Check deze video »

Bas Oosterbaan - De Friese Palingroker 

Bas Oosterbaan komt uit Friesland, en is palingroker. Vandaar ook de bedrijfsnaam: De Friese Palingroker. Samen met zijn vrouw runt hij het cateringbedrijf waarmee hij in Friesland op vele events het F&B-aanbod verzorgt. Zijn nieuwste product is een variant op gerookte paling, namelijk gerookte gans. 

Marco Mega - Banabar 

Marco Mega is levensmiddelentechnoloog. In 2019 richtte hij Banabar op, een bedrijf dat biologische repen maakt op basis van gedroogde afgekeurde bananen. Een duurzaam alternatief voor repen op basis van granen of dadels. Bababer wil de Tony's Chocolonely worden onder de repenproducenten: het is hun missie om de bananenteelt 100% vrij te maken van sociale en ecologisch de misstanden. De repen zijn verkrijgbaar in verschillende (natuur)winkels in Nederland, Duitsland en Finland. Banaber zoekt foodservicepartijen om mee samen te werken voor meer afzet.

Arend van den Berg - Bikl

Arend van den Berg is de oprichter van Bikl, een start-up die gefermenteerde augurken op de markt bracht. Volgens de ondernemer is fermentatie dé manier om groente te bewaren en fantastisch op smaak te brengen. Alle producten van Bikl zijn 100% natuurlijk, en bevatten geen E-nummers, zoetstoffen of kleurstoffen. De augurken zijn onder andere verkrijgbaar via groothandels HANOS en Bidfood, en voor consumenten via Crisp.

Neel Souza Hermans - Guto's Pão de Queijo

Neel Souza Hermans richtte samen met haar man Guto's Pão de Queijo op, een bedrijf dat authentieke Braziliaanse kaasbroodjes produceert voor de Nederlandse horeca, foodretail en catering. In Brazilië zijn deze broodjes razend populair, maar in Europa waren ze nog nergens te vinden. Tot nu! De broodjes zijn verkrijgbaar via diverse webshops en op meer dan dertig verkooppunten in ons land. 

Margje Pijpker en Renco Schipper - SNACKWITHBENEFITS

Margje Pijpker en Renco Schipper zijn de oprichters van SNACKWITHBENEFITS, een start-up die plantaardige snacks produceert voor de horeca. Het huidige assortiment bestaat uit twee smaken: een bloemkoolsnack, cauliflowerpower, en een maïssnack, a-maize-ing ribs. De producten zijn te bereiden in de frituur, airfryer, oven of turbochef. De groentesnacks van Snack with benefits zijn verkrijgbaar via Bidfood, Crisp en Gorillas.  Lees hier meer over SNACKWITHBENEFITS »

Cas de Weerd & Kasper Luiten - Cas & Kas 

Cas de Weerd & Kasper Luiten ontdekten dat er in Nederland per jaar 300 miljoen kroketten en 1 miljard bitterballen gegeten worden. Als die allemaal vegan worden, dan scheelt dat ruim 650.000 ton CO2-uitstoot, zo berekenden De Weerd en Luiten. Ze zijn de oprichters van Cas & Kas, een producent van – naar eigen zeggen – de lekkerste veganistische bitterballen en kroketten. De snacks staan bij ruim 250 horecazaken op de kaart. Ook is Cas & Kas opgenomen in het assortiment van diverse horecagroothandels, waaronder Sligro, Bidfood en Makro. Lees hier meer over Cas & Kas »

Pablo Schultz - Bakkie Bruis 

Pablo Schultz is de oprichter van Bakkie Bruis, een exclusieve frisdrank voor de horeca. Bakkie Bruis is een koffiesoda op basis van fruitige cold drip koffie, koolzuur en kersensap. Met zijn product wil Schultz mensen een nieuwe manier van koffiedrinken laten ervaren met koffie-frisdrank. Hij won er de eerste prijs mee tijdens de Dutch Feed Week KickStartShow 2022.