"Met onze bezorgservice hopen we dat we de verliezen kunnen beperken."

Sinds alle eet- en drinkgelegenheden op 15 maart de deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus proberen vele ondernemers - ondanks de enorme tegenslag - op andere creatieve manieren toch een beetje omzet binnen te halen. Een hoop restaurants gaan over tot het bezorgen van maaltijden. Zo ook Restaurant Bubbles and Bites uit Roermond. Wij spraken eigenaresse Marieke Klauwers.  

Hoe zag jullie bedrijf er uit tot twee weken geleden?

"Het lijkt eerder twee maanden geleden, zo groot is het contrast. Samen met mijn vriend Rick run ik sinds 1 januari 2019 restaurant Bubbles and Bites in Roermond. De zaak telt 90 couvert. Tot twee weken geleden zaten we nog elke dag bommetje vol. We hadden geen idee wat er stond te gebeuren. "

"We hadden geen idee wat er stond te gebeuren."

En hoe is dat nu?

"Tijdens de persconferentie op 12 maart riep Mark Rutte mensen op om vooral binnen te blijven. Vanaf die avond stroomden de annuleringen bij ons binnen. We zijn toen gaan nadenken over hoe we de mis te lopen omzet toch enigszins kunnen compenseren. Zo ontstond Bubbles and Bites bezorgt. Een dag later stond de website klaar en vanaf zaterdagochtend konden mensen bestellingen plaatsen. En nu zijn we fulltime bezig met het gereed maken en bezorgen van die bezorgpakketten."

Wat zit er in de pakketten?

"Wij verzorgen een restaurantbeleving aan huis. We verkopen dus pakketten waar niet alleen eten in zit, maar ook kaarsen, servetten, een persoonlijke kaartje en zelfs confetti. Op die manier kunnen consumenten in deze tijden dat de horeca dicht is toch de sfeer van uit eten gaan beleven."

Kunnen jullie met het bezorgen van de pakketten daadwerkelijk nog iets verdienen?

"Mijn vriend en ik zijn beide eigenaar van het restaurant, en om kosten te besparen wilden we de bezorgservice ook alleen met zijn tweeën doen. Door de pakketten koud te leveren, krijgen we een stuk meer flexibiliteit en vrijheid. We hebben inmiddels bijna 60 pakketten geleverd. Het brengt natuurlijk bij lange na niet zoveel op als dat we gewoon open zouden zijn, maar het zorgt wel voor minimale liquiditeit. Vaste lasten lopen gewoon door, en die moeten betaald worden. Met onze bezorgservice kunnen we er hopelijk voor zorgen dat we onze verliezen – want die zijn er sowieso – kunnen beperken."

"Denk in scenario's. Wat ga je doen als we straks weer open gaan?"

Welk advies heb je voor andere horecaondernemers?

"Denk in scenario’s. Wat als er een lockdown komt? Wat als we straks, na 6 april, nóg eens 3 weken dicht moeten blijven? En wat als we straks weer opengaan? Welke situatie gaat er dan ontstaan en welke acties moet je dan ondernemen? Hoe ga je je marketing dan vormgeven om ervoor te zorgen dat gasten jouw zaak weer weten te vinden? Maak voor elk scenario een plan, zodat je voorbereid bent."
 

Op de foto: Marieke en Rick, eigenaren van Restaurant Bubbles and Bites