‘Meer tijd maken om te lezen’ is elk jaar een populair voornemen. Door de coronacrisis hebben we nu die tijd.

Food Inspiration heeft een lijstje met leestips, uiteraard food gerelateerd. Check vooral eerst bij je lokale boekhandel of ze één van deze boeken voor je kunnen bestellen, ook zij hebben het moeilijk.

Boeken

We Are the Weather: Saving the Planet Begins at Breakfast - Jonathan Safran Foer (2019)

We helpen de planeet de vernieling in. Dat we daar iets aan moeten doen weten we inmiddels wel. Maar hoe dan? Jonathan Safran Foer begint in zijn boek bij het ontbijt, en neemt je mee op een oncomfortabele maar broodnodige reis om te redden wat er te redden valt. 
 

Ooit aten we dieren - Roanne van Voorst (2019)

Over een paar decennia is het eten van dieren net zo idioot als het idee van slavernij, maar dat hoeft geen ramp te zijn. Een optimistische kijk op de huidige voedselproblematiek.
 

My Last Supper: One Meal, a Lifetime in the Making - Jay Rayner (2019)

Een laatste avondmaal is een briljant idee dat beter verdient dan het sombere beeld dat het oproept. In dit hilarische boek gaat Jay Rayner op zoek naar zijn laatste avondmaal. Hoe vat je een heel leven samen in een maaltijd? Dat is nog best ingewikkeld.
 

Het grote gevecht & het eenzame gelijk van Paul Polman - Jeroen Smit (2019)

Unilever topman Paul Polman vecht voor de ziel van het kapitalisme, voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Maar ook vóór de wereld er eigenlijk klaar voor was. Meeslepend beschreven en betekenisvol voor bedrijven met het oog op de toekomst.

 

Essays

Why we fell for clean eating - Bee Wilson (2017)

In dit stuk in The Guardian ontleedt Bee Wilson veel van de mythes achter de wellness cultuur die voorbij gaat aan nuance en wetenschappelijke feiten. De lokroep van eten als oplossing voor een ongelukkig leven en waarom de waarheid in het midden ligt. 
Lees Hier
 

Artisanal Tea in America Is Having a Moment - Kevin Alexander (2019)

Is thee de nieuwe koffie? Voor Thrillist schreef Kevin Alexander over zijn bezoek aan de World Tea Expo en zijn reis in de wondere wereld van thee. Het verhaal is soms bizar, soms hilarisch, en altijd interessant. 
Lees Hier
 

The Chef Who Can Teach Us a Thing or Two About Grit - Julia Bainbridge (2019)

Een fascinerend portret van chef Iliana Regan, één van de beste chefs van Amerika en een gecompliceerde vrouw met een tumultueuze levensreis. Met volharding en een adembenemende veerkracht neemt zij de hindernissen die helaas nog te vaak voorkomen in het leven van talentvolle vrouwelijke chefs.
Lees Hier
 

The Unified Theory of Deliciousness - David Chang (2016)

Als David Chang uitlegt wat lekker is, is het verstandig om daar in ieder geval naar te luisteren. In Wired geeft hij zijn uitgebreide wetenschappelijke theorie over welke ingrediënten elk gerecht moet hebben om echt lekker te zijn.
Lees Hier

 

Kookboeken

Lekker Fred - Freddy Tratlehner(2019)

Wie had er ooit gedacht dat Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjeze Fur van hip hop formatie De Jeugd van Tegenwoordig, kon koken? Met een unieke stijl die boven alles de creativiteit achter de kookkunst benadrukt is dit boek onmisbaar en bijzonder grappig.
 

Salt Fat Acid Heat - Samin Nosrat (2017)

Er zijn niet veel kookboeken die een Netflix deal tot gevolg hebben. Dat alleen maakt Salt Fat Acid Heat van Samin Nosrat bijzonder. De serie is een must-see voor iedere foodie en het kookboek heeft zelf voor doorgewinterde chefs nog waarde door de focus op de fundamenten van goed koken.
 

Ana Roš: Sun and Rain -  Ana Roš(2020)

Net uit en bijzonder persoonlijk. Ana Roš van restaurant Hiša Franko in Slovenië heeft een geheel eigen ‘kilometer zero’ kookfilosofie waar ze alleen kookt met producten uit de directe omgeving van het restaurant. Dit boek is minstens net zo interessant door haar verhaal als door de uitstekende recepten.