Plastic gaat in de ban. De leukste en meest interessante alternatieven.

In de Europese wetgeving staat dat in 2021 alle plastic wegwerpproducten de dodo achterna moeten. Denk aan rietjes, koffiebekers en deksels, roerstaafjes en bestek. Bedrijven met duurzaamheid hoog in het vaandel vinden dat echter niet snel of ver genoeg gaan, en kiezen er voor om voor verpakkingen alternatieven te zoeken. Drie interessante voorbeelden.

 

Goed voor de schildpadden

Is er een iconischer beeld van de plasticvervuiling in onze oceanen dan een zeeschildpad met een plastic six-pack ring om zijn nek? Microbrouwerij Saltwater Brewery in Florida heeft een ring ontwikkeld die eetbaar is. Voor de schildpadden dan, want wij moeten er niet aan. De ringen zijn gemaakt van bijproducten van het brouwproces. Saltwater was de eerste, maar inmiddels heeft het product aan terrein gewonnen. Grote merken als Corona zijn klant.
 


De eetbare waterfles

De Ooho eetbare waterfles is al een paar keer voorbij gekomen in onze publicaties, maar inmiddels heeft het product een andere naam en aanzienlijk bredere toepassingen. Onder de naam Notpla is er naast de eetbare waterfles ook een lijn met sauspakketjes en afhaalverpakkingen die -no waste- opgegeten kunnen worden na gebruik.
 

Diep in de zee

Hoewel plastic rietjes slechts een klein deel van ons plasticprobleem zijn, hebben ze de laatste maanden de meerderheid van de aandacht opgeëist. Start-up Loliware maakt handig gebruik van die aandacht met hun kleurrijke rietjes gemaakt van zeewier. Een succesvolle kickstarter campagne gepaard met een gezonde dosis neon getinte marketing later hebben zij misschien wel het rietje van de toekomst in handen.
 

Foto door Mert Guller on Unsplash