De vermindering van vleesconsumptie is inmiddels een bekend thema. Het is duidelijk dat onze huidige vleesconsumptie om verschillende redenen niet in een duurzaam voedselsysteem past. Volgens het Voedingscentrum eet al meer dan de helft van de Nederlanders drie dagen per week geen vlees. Met de toenemende vraag stijgt het aantal producenten van vleesvervangers. 

Beeld: Meatless Farm

Sinds dit jaar heeft de Engelse producent Meatless Farm ook een kantoor in Amsterdam, waar vanuit het bedrijf internationaal gaat opereren. Erwin Meijer, Managing Director Europa, Midden-Oosten en Afrika, vertelt over de snelle veranderingen op de markt en de strategie van Meatless Farm om die bij te benen. 

Razendsnelle ontwikkeling

Een van de strategische kernpunten van het bedrijf is dat het de hele productieketen in handen heeft. Meijer: “We kweken onze eigen eiwitbronnen, zoals erwten, mungbonen en hennep. Ook alle verdere productieprocessen hebben we in handen. Wij zijn het enige bedrijf dat op deze manier de keten in handen heeft. Zo kunnen wij inspelen op de razendsnelle ontwikkelingen in onze branche. De vraag naar vleesvervangers groeit sterk en daardoor stappen er meer bedrijven in de markt. Dat is alleen maar goed voor de branche als geheel, want het drijft kwaliteitsverbetering. In de afgelopen acht maanden is ons receptuur al vier keer aangepast. Om een vergelijking te geven: als onze burger nu een iPhone 5 is, is hij over een jaar al een iPhone 12. Die verbetering kunnen we alleen realiseren omdat we het hele productieproces in handen hebben.” 

"Als onze burger nu een iPhone 5 is, is hij over een jaar al een iPhone 12"

Vlees vervangen

Meijer: “Kwaliteit bestaat voor ons uit smaak, textuur en voedingswaarde – in die volgorde. Op dit moment streven we naar een product dat op die gebieden zo veel mogelijk op vlees lijkt. We willen het zo makkelijk mogelijk maken voor consumenten om vlees te vervangen door onze producten, of dat nou één of zes keer per week is.” Meijer voorspelt dat vleesvervangers op een termijn van zo’n drie tot vijf jaar niet meer vlees nabootsen, maar een losstaande categorie gaan vormen, met een eigen smaakprofiel. Een eerste aanzet van die trend is dat de producten van Meatless Farm al minder verzadigde vetten bevatten dan de meeste typen vlees. “Die trend heeft ook te maken met de ontwikkeling van de consument. Vooral de jongere generaties eten weinig of geen vlees. Als je nauwelijks biefstuk eet, waarom zou je dan op zoek gaan naar een plantaardige biefstuk?”, aldus Meijer.

Uitdaging voor koks

Als de volgende generatie vleesvervangers los komt te staan van vlees, biedt dat veel mogelijkheden voor koks. Nu worden producten nog gemaakt om rechtstreeks een dierlijk product te vervangen, over een aantal jaar kunnen koks op zoek naar technieken en smaken die het beste uit de producten halen. Vergelijk het bijvoorbeeld met tofu, dat zijn eigen plaats kent in verschillende Aziatische eetculturen, met eigen bereidingswijzen en typische gerechten. Ook in steeds meer Europese restaurants staan groenten centraal, met Alain Passard als een van de grondleggers van dat idee en Emile van der Staak als voorloper in Nederland. De plantaardige eiwitproducten kunnen een toevoeging of volgende stap zijn in deze ontwikkeling. Zoals Meijer zegt: "Een lasagne met plantaardige gehakt is lekker, maar niet zo spannend. Er is een wereld te winnen als koks zichzelf uitdagen om nieuwe gerechten en toepassingen te ontdekken."