Drie trendspecialisten presenteerden op de Concept to watch stage tijdens de Food Inspiration Days een reis van een uur langs verschillende hyperrelevante trends. Van ver weg tot om de hoek en van tech tot traditie. Een van hen was Reowein Niesten, die vertelde over trends in de wereldwijde fast-casual markt. 

Reoewein Niesten ontwikkelt met zijn bureau Conceptional al vele jaren F&B-concepten over de hele wereld. Zijn blik is breed en zijn focus internationaal. Hij ziet dat een wereld die in toenemende mate via schermen is verbonden, ook concepten voortbrengt die overal ter wereld vergelijkbare karakteristieken hebben. Millennials en Gen Z verwachten overal ter wereld namelijk hetzelfde van horeca. Niesten noemde tijdens zijn presentatie vier main topics die hij terug ziet komen in diverse concepten, op verschillende continenten en in diverse culturen.

  1. Tech en hybride: De opkomst van dark kitchens (keukens enkel voor bezorging) tijdens de pandemie was een goed voorbeeld van de succesvolle toepassing van tech op de wereld van food. Tech-ondernemers zagen opeens kansen in de wereld van eten en drinken en startten datagedreven keukens. Niesten noemde Kitopi uit de Verenigde Arabische Emiraten als een voorbeeld van een succesvol techbedrijf in food.
     
  2. Personificatie van merken: Influencers veranderen de manier waarop merken in de markt kunnen worden gezet. Met hun extreme bereik krijgen ze hun fans en volgers in beweging. Misschien wel het beste voorbeeld zijn de burgers van Mr. Beast. Het hamburgerconcept van de Amerikaanse YouTuber ontplofte in no time tot keten.
     
  3. Restaurant als ervaring: De experience economy is springlevend. Bars en restaurants hebben vaak een uitgesproken design en thematiek en de gamification van de horeca zet door: alles om de gasten te verleiden het scherm even te laten voor wat het is en zich onder te dompelen in de omgeving of activiteit. Om die vervolgens vast te leggen en te delen. Het hippe sjoelconcept Electric Shuffle, met vestigingen in Engeland en de VS,  was een van de voorbeelden die Niesten benoemde.
  4. Betaalbaar en makkelijk: Affordable convenience is volgens Niesten een recessiewinnaar. Het Japanse restaurant Marugame Udon met verschillende vestigingen in Amerika is een goed voorbeeld. Met verse udonnoedels en een hoge doorloop is het concept een drukbezochte favoriet voor consumenten die niet de hoofdprijs willen betalen en toch een bijzonder moment buiten de deur zoeken. 

Een aantal opvallende F&B concepten volgens Niesten:

Marugame Udon

Dit razend populaire concept oorspronkelijk uit Japan is een stralend voorbeeld van betaalbare en makkelijke kwaliteit. Inspelend op de groeiende behoefte naar Aziatische smaken en gerechten worden hier dagelijks verse udonnoedels bereid voor de gast. Met gerechten vanaf drie en een halve pond claimt Marugame Udon een ijzersterke propositie: hoogkwalitatieve, snelle en gezonde maaltijden voor een kleine prijs.

Parsnip

De app Parsnip zet gamification in om consumenten te onderwijzen over voeding. Met quizzes over shopping tactieken, recepten en smaakcombinaties tracht het bedrijf haar gebruikers te enthousiasmeren over koken. Met de komende crisis voor de deur wordt inspelen op de at home markt weer een stuk interessanter. Parsnip is een mooi voorbeeld van consumentenactivatie.

Kitopi

Kitopi is de leveled up versie van een dark kitchen. Het bedrijf runt inmiddels 200 bereidingskeukens in het Midden Oosten (en Polen) voor een scala aan merken - zo’n 60 tot 90 merken per locatie. Met meer dan 200 merken in het portfolio laat Kitopi zien wat de cutting edge is van de dark kitchen. Extreme efficiëntie, organisatie en technologisering stelt ze in staat om partners een market entry zonder investeringen op locatie te kunnen doen. Een samenwerking met Kitopi biedt brands een veilige manier om merkbekendheid op te bouwen en om het water van de markt te testen zonder meteen een plons te hoeven nemen. Kitopi biedt een blik op de toekomst van de horecamarkt.

&Pizza

&Pizza, met vestigingen in verschillende Amerikaanse staten, weet precies wie ze zijn en wie hun klanten zijn. Het merk is niet alleen vóór Gen Z'ers, het is zelf een Gen Z’er. Precies die bezieling zorgt ervoor dat &Pizza een van de zeldzame bedrijven is die niet de plank misslaat als het gaat om verbinding met onze jongste consumentengeneratie. Jeugdigheid lijkt geen strategie maar een karaktereigenschap en wordt in elk afzonderlijk onderdeel van het concept doorgevoerd; unieke vormen, gestoorde designs en een internetified vocabulaire. Over alles is nagedacht en alles is compleet in lijn met de urban youth identiteit die het merk zich aanmeet. 

Electric Shuffle

In de ‘restaurant-als-ervaring-markt', die zich momenteel aan het afscheiden is van de functionele horeca, laat Electric Shuffle de kracht van leisure-blurring gelden. Met AR-implementaties van het ouderwetse shuffle boarden biedt het merk een volledige avond uit met meer dan genoeg tijd om de cocktails en kwalitatieve gerechten te combineren. De gegarandeerde good time maakt Electric Shuffle en vergelijkbare concepten een aantrekkelijke propositie, met name voor vriendengroepen maar ook interessant vanuit een investering per m2. Die vermakende factor gaat de komende jaren een groeiende rol spelen in ervaringskant van de restaurantbranche.

Check hier de meest vernieuwende concepten uit Kopenhagen, die Lisa Appels presenteerde tijdens de Food Inspiration Days »