Zomer is de tijd van de zeevruchten op zonovergoten Franse terrassen. En de koning van een mooi plateau is natuurlijk de oester. Alleen is deze in de zomermaanden eigenlijk helemaal niet in het seizoen. Toch? Een aantal weetjes over de oester.

  • In Nederland loopt het oesterseizoen van september tot en met april. Als de R in de maand is dus. Het verhaal gaat dat oesters in Frankrijk daarom ‘huîtres’ heten. Huit betekent natuurlijk 8 en zou staan voor de 8 maanden per jaar dat de oester op hun best zijn. Buiten deze maanden ‘melken’ de oesters om zich voort te planten. Italianen schijnen dit juist wel weer te kunnen waarderen.

  • Oesters beginnen hun leven meestal als mannetje, maar veranderen in de loop van hun leven vaak van geslacht.

  • Zeeuwse oesters zijn niet alleen een mooi regionaal product, de kweek is zelfs duurzaam. Omdat ze het zeewater filteren, zorgen de Zeeuwse oesters voor schoner water in de Zeeuwse Oosterschelde. Een oester filtert 200-300 liter per dag.

  • Er zijn honderden soorten oesters. In Nederland hebben we meestal de keuze uit soorten uit Zeeland, Frankrijk en Ierland. De smaak verschilt dankzij de voeding in het water van de kweekdistricten. De Nederlandse oester heeft een goede reputatie dankzij het voedselrijke water.

  • De bekendste oester is de creuse. Eigenlijk geen Nederlandse oester, maar een Japanse die in de 20e eeuw is geïntroduceerd in de Zeeuwse wateren. Hij doet het daar zo goed, dat een tijd lang sprake was van een plaag. De platte oester komt wel van nature voor in de Oosterschelde en is exclusiever en wat romiger van smaak.

  • In de zomer toch oesters eten? Als je geen melkende oesters wilt, kun je uitwijken naar oesters uit koudere wateren. Daar komen ook in de R-loze maanden mooie oesters vandaan. Bijvoorbeeld uit Ierland.

  • Sommige kwekers werken met steriele oesters. Deze kunnen zich niet voortplanten en geven in de zomer dus ook geen melk.