Een extreem voorbeeld van disruptie in de restaurantbusiness. Zo mag je de case van MrBeast wel noemen. Jimmy Donaldson heet hij en hij is 22; op You Tube heeft hij dankzij bizarre video’s 54 miljoen abonnees. Dat zijn allemaal potentiële klanten; MrBeast opende overnight 300 virtuele burgerrestaurants.

Op de foto: MrBeast opent zijn restaurant, screenshot You Tube

MrBeast Burger is de merknaam van Donaldson. In december lanceerde hij een app waar zijn miljoenen volgers en fans “geweldige hamburgers en frietjes” kunnen bestellen. Uitsluitend bezorging vanzelfsprekend.

Feitelijk leent MrBeast zijn merknaam uit aan derden; aan restaurateurs met overcapaciteit in hun keuken, die zijn merk, zijn menu en zijn receptuur willen gebruiken. Trouwens, de beroemde rapper Wiz Khalifa introduceerde al eerder zo’n leenmerk, HotBox by Wiz. Wiz’ specialisatie is het populaire gerecht macaroni-cheese, maar dan met met nacho-achtige chips met kaassaus.

Miljoen burgers

Volgens de New York Times verkocht Jimmy McDonaldson inmiddels ruim een miljoen burgersandwiches. MrBeast bedacht het concept MrBeast Burger niet eigenhandig; het bedrijf Virtual Dining Concepts hielp hem een flink handje.

“ Same Kitchen. More Profits. Zero Upfront Fees. Maximize Your Restaurant’s Profits!”

Op de homepage verkondigt deze firma: “Same Kitchen. More Profits. Zero Upfront Fees. Maximize Your Restaurant’s Profits With Turnkey Delivery-Only Concepts.” De restaurantkeuken als optimaal benutte productiefaciliteit dankzij virtuele merken met één kernproduct; dat is het verhaal. Virtual Dining Concepts schijnt met meer celebrity’s aan de slag te gaan.

Trouwens, in de VS heeft de firma inmiddels al de nodige branchegenoten. Ken je Rebel Foods bijvoorbeeld? Uitbater van 320 dark kitchens en 3000 internetrestaurants. Ook supermarkten ruiken kansen. Walmart in Canada opende zijn eerste ghost-foodcourts, verzorgd door het Canadese bedrijf Ghost Kitchen Brands.

Restaurateur als ghost-franchiser

In de VS gingen inmiddels al honderden restaurateurs volledig overstag. Geef ze eens ongelijk; door corona komt er niemand eten. Wat is er in zo'n geval lucratiever dan een optimaal draaiende deliverykeuken? Er zijn restauranthouders die zelfs meer dan tien merken van zichzelf of van derden, zoals MrBeast, exploiteren of franchisen. In de VS maakt de term “ghost-franchisers” in dit verband opgang. Het zijn restaurateurs die virtuele merken in licentie nemen, om zodoende meer succes te scoren op bestelapps.

Grand opening

Terug naar het 22-jarige jochie dat een revolutie veroorzaakte in de virtuele restaurantbusiness. Als MrBeast maakte Jimmy Donaldson naam door een video te maken waarin hij gewoon van 1 tot 1.000.000 telt. Ook gaf hij een miljoen dollar weg aan degene die het langst zijn rechterhand op de enorme stapel dollarbiljetten hield, een dagenlange uitputtingsslag.

Met een curieuze kwinkslag lanceerde hij ook MrBeast Burger. In december opende hij met veel videovertoon een restaurant dat volgers betáálde als ze kwamen eten. In no-time bekeken 46,5 miljoen fans de video, de verkeerschaos was enorm.

Zoals Joost Scholten in aflevering 1 van deze Dark Weekend-serie al verzuchtte: welkom in het wilde westen van de foodservice.