Startup uit Seattle draait proces om...

De foodtechneuten en fooddesigners bij Atomo uit de VS zagen dat veel koffiesoorten er wereldwijd slecht bij staan. Van de bekendste soorten - waaronder Arabica - wordt meer dan 60% van het productiegebied bedreigd vanwege klimaatverandering. Daar moest iets aan gebeuren als we als mensen in de toekomst koffie willen blijven drinken. Bij de Amerikaanse stratup uit koffiestad Seattle zijn ze er nu in geslaagd om via reversed engineering koffie te maken waarvoor geen bonen meer nodig zijn.

 

"We are food scientists, biochemists and entrepreneurs, and we reverse engineered the coffee bean to create a better cup of coffee." 

- Atomo

 

Het bedrijf werkt aan een kop koffie uit het laboratorium door het identificeren van de duizenden componenten in de drank en deze zonder bonen samen te brengen in een product dat zich hetzelde laat drinken als koffie van bonen. Voor de meeste consumenten is koffie vooral smaak, mondgevoel en aroma. Atomo is bezig om deze eigenschappen na te bootsen en een product te maken van andere grondstoffen dan bonen.

 

Product eind dit jaar klaar

In eerte instantie gaat het om een filterkoffie. Via Kickstarter wordt er door de community ook gevraagd naar een espresso en decaf variant. Hier willen de mensen Atomo in de toekomst naar gaan kijken. Atomo werkt samen met adviseurs van Nestlé en voedselinnovatiebedrijf Mattson. Er loopt een Kickstarter-campagne en er is een prototype gemaakt. Tijdens blinde test op een universiteit gaf 70% van de deelnemers de voorkeur aan Atomo boven reguliere koffie. In het vierde kwartaal van 2019 moet Atomo te koop zijn voor consumenten en de horeca.