Veel chefs, keukenbrigades, obers en bartenders werken met kerst... 

En ze zijn niet de enigen. Ook Lud, 58, werkt tijdens de feestdagen. In de gevangenis. Voor hem is het ultieme kerstgevoel een gevoel van saamhorigheid, en de smaak van gebakken rijst met kip.

 

Waarom werk je met kerst?

"Ik werk als penitentiair inrichtingswerker in vrouwengevangenis Ter Peel in Limburg. Wij begeleiden de dames bij de activiteiten die ze moeten en mogen doen, en zijn tegelijkertijd een mentor voor ze. Dat doen we ook tijdens de feestdagen. Ik doe dit werk nu 19 jaar en heb in die periode 15 keer met kerst moeten werken."
 

Hoe ziet kerst er uit in de gevangenis?

"We proberen er wel iets speciaals van te maken. Er wordt een kerkdienst georganiseerd, wie wil kan daar naartoe gaan. En we organiseren een feestelijke maaltijd."
 

En wat wordt het kerstdiner?

"Normaal gesproken eten de medewerkers en de gedetineerden niet samen. Voor de medewerkers is er een personeelsrestaurant. De dames eten op cel. Maar met kerst gebeurt er iets bijzonders. Het personeel en de gedetineerden komen dan per afdeling bij elkaar in de recreatieruimte. Op mijn afdeling zijn dat met kerst 42 gedetineerde vrouwen en 2 personeelsleden. Er wordt een uitgebreide Chinese rijsttafel geserveerd. Als ik aan die tafel zit ervaar ik het ultieme kerstgevoel: een gevoel van saamhorigheid, het idee dat voor eventjes het verleden en de toekomst niet belangrijk zijn. Het draait dan alleen om dat moment, en om de babi pangang."
 

----

Benieuwd naar andere verhalen van mensen die werken tijdens de kerstdagen? Check het Food Inspiration print magazine voor het kerstdiner van een opzichter, een woonbegeleider in een asielzoekerscentrum, een verpleegkundige, een politieagent en een vrijwilliger in een hospice.