Food Inspiration was in Austin, hoofdstad van Texas en tevens de hipste stad van het Amerikaanse zuiden.

 

Austin, Texas, heeft veel meer te bieden dan alleen maar Amerikaanse barbecue. De hipste stad van het zuiden doet zelfs een beetje Europees aan. Een selectie van de meest interessante foodconcepten.

Hopdoddy Burger Bar

De burger zoals hij bedoeld is

Een enigszins alternatieve en lichtelijk rebelse burgerzaak is op zich niet heel vernieuwend meer, maar zo goed als Hopdoddy Burger Bar zien we ze zelden. De rij is 10 meter lang, maar het wachten wordt aanzienlijk gezelliger door een vers speciaalbiertje van de tap. En als je aan de beurt bent, mag je ook meteen gaan zitten. De burgers - ook zonder vlees! - zijn top, en de sfeer nog beter.

 

Trendwatch: Uit eten gaan mag weer gewoon leuk zijn. Een zaak die haar gasten zorgeloos kan laten genieten zoals Hopdoddy dat kan zal ook in Nederland mensen in de rij zien staan. Gewoon lekker eten, zonder toeters en bellen en zonder pretenties is een tijdloze formule. Met het ruige randje van Texas past dit in elke studentenstad.

 

Hopdoddy Burger Bar

4615 N Lamar Blvd #307, Austin, TX

https://www.hopdoddy.com/

Hillside Farmacy

Apotheek op zijn Europees

Het eerste wat opvalt aan Hillside Farmacy is het design. De zaak voelt aan als een oude apotheek, en die lijn is tot in de kleinste details doorgevoerd. Maar wie nu moet denken aan bitter medicijn vergist zich. De keuken is verfijnd en gebaseerd op Franse tradities, met bijvoorbeeld gegratineerde grapefruit of een klassieke plank met charcuterie.

 

Trendwatch: De Franse keuken is met name in de VS bezig aan een ware renaissance. Waar in de voorgaande jaren de invloed van de New Nordic Cuisine overal te merken was, grijpt men nu terug naar de oerkeuken van de westerse gastronomie; wel met lokale ingredienten en een eigen stempel.

 

Hillside Farmacy

1209 E 11th St, Austin, TX

http://hillsidefarmacy.com/

Elizabeth Street Cafe

Vrolijk Vietnamees

De vrolijke pastelkleuren van het Elizabeth Street Cafe beloven een goed begin van de dag. Deze ontbijt en dagzaak serveert oogverblindend mooie Vietnamese gerechtjes en Amerikaanse ontbijtklassiekers met een Aziatische twist. De aankleding is opgetogen en uitermate geschikt voor een fotomomentje. Hetzelfde geldt voor het eten. Naast de huisgemaakte croissants, eclairs en macarons, prijken breakfast Bàhn Mì en pork belly steamed buns op de ontbijtkaart. De klassieke Frans-Vietnamese keuken schittert in Austin.

 

Trendwatch: Het oog wil ook wat, zeker die ogen die zijn opgegroeid met Instagram en andere social media. Vrolijke kleuren, veel licht, en gerechtjes waarbij de presentatie minstens net zo belangrijk is als smaak zijn hoe je de nieuwe generaties binnenhaalt. De authentieke exotische smaken zijn waarom ze keer op keer terugkomen.

 

Elizabeth Street Cafe

1501 S 1st St, Austin, TX

http://www.elizabethstreetcafe.com/

Eberly

Amerika nieuwe stijl

Dat traditioneel fine dining niet dood is bewijzen ze bij Eberly. Hoewel traditioneel… Eberly is een prachtig voorbeeld van de nieuwe school van de Amerikaanse keuken. Strakke inrichting, een gestroomlijnde en verfijnde menukaart, en oprechte aandacht voor het lokale. De verhalen en tradities van Austin staan hier centraal. De grote zaak met prachtig design staat symbool voor de emancipatie van de eetcultuur in Austin.

 

Trendwatch: Food Inspiration heeft een mooi diner gehad waar de chef in onze Europese ogen uitblonk door zijn subtiele smaken en normale portionering. Must see in restaurant/bar Eberly is de Cedar Tavern Bar of Greenwich Village uit 1846: wil je met een bourbon sneuvelen aan een iconisch Amerikaans bar, dan is dat de plek.

 

Eberly

615 S. Lamar, Austin, TX

https://eberlyaustin.com

Paperboy

Ontbijt op weg

Hoewel foodtrucks in Nederland over hun hoogtepunt heen lijken te zijn, is daar in Amerika allerminst sprake van. Bij zwarte foodtruck Paperboy serveren ze een ruime selectie aan seizoensgebonden ontbijtklassiekers, uiteraard vergezeld van een goed kopje koffie (en een krant). We bestelden er een sausage egg en Texas hash met zoete aardappelen en een gekruide schouder van het varken met kool en ui. Gewone filterkoffie en ontbijten op een heel eenvoudig terrasje. Cucina povera, maar dan op zijn Amerikaans.

 

Trendwatch: Er is een alsmaar groeiende behoefte aan gemakkelijk en snel eten. On demand en in de buurt. Even snel op weg naar je werk een ontbijtje halen is de gewoonste zaak van de wereld. Toch is het bij Paperboy net even anders. Hier trappen ze even op de rem van ons voortrazende bestaan, en kan je even in alle rust aan de dag beginnen.

 

Paperboy

1203 E 11th St, Austin, TX

http://www.paperboyaustin.com/

Juiceland

Niet alleen het sap is rauw

De meeste juicebars zijn onder te verdelen in twee soorten. Schoon strak en gelikt, of rommelig met hippie-vibes. Juiceland hoort tot de tweede categorie. Deze keten heeft nog het meeste weg van een surfershutje op het strand. Hier kan je heel chill genieten van koudgeperste sappen en superfood smoothies. Goed voor je lichaam en geest, en niet schadelijk voor moeder aarde.

Trendwatch: Juicebars zijn niets nieuws meer, maar Juiceland is op geheel Texaanse wijze net even een stukje grootser. De vraag naar gezonde producten gebaseerd op groenten en fruit groeit al jaren, en is voor steeds meer mensen een echte levensstijl geworden. Clean Eating is een al bijna geen trend meer, maar een onderdeel van onze moderne maatschappij.

 

Juiceland

Diverse locaties in Austin, Dallas, en Houston

http://www.juiceland.com/