Het is vandaag de laatste dag van dry january. Een maand die – naar schatting van de Jellinek-kliniek – voor 100.000 Nederlanders in het teken stond van alcoholvrij(heid). Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat circa 80% van de deelnemers het volhoudt om de voorgenomen maand geen alcohol te drinken. Na de stop-maand drinkt echter 98% wel weer alcohol. Hoe zit het met de deelnemers vanuit Food Inspiration? In ons eigen team deed de helft van de redactie mee. Wat was hun motivatie, hoe verging het hen en wat gaan ze drinken vanaf 1 februari?

In dit artikel staan alleen ervaringen van vrouwen. Er deden ook mannen uit het team van Food Inspiration mee aan dry january, maar zij wilden – vanwege uiteenlopende redenen – niet dat hun ervaringen werden opgenomen in dit artikel. Van de dry january-deelnemers in Nederland is 65% vrouw, en 35% man. 

Lisa Appels - Redacteur Food Inspiration

Drinkt normaal gesproken: Een aantal glazen per weekend.

Reden om mee te doen aan dry january: Ik voelde me futloos na een avond waarbij ik alcohol had gedronken, niet alleen de dag erna; ook de rest van de week. Ik wilde ondervinden wat er zou gebeuren met mijn algehele gesteldheid als ik helemaal niet meer zou drinken. Bovendien zijn er inmiddels zoveel goede 0.0 alternatieven op de markt, dat maakt stoppen een stuk leuker.

Hoe is het je vergaan? Heel gemakkelijk. Ik mis de alcohol soms, maar de positieve effecten – zoals een katerloos weekend – wegen zwaarder dan de zin in een fluitje.

Favoriete 0.0 drankje: Passing clouds van Muri. Moeilijk te verkrijgen en prijzig (€ 20,- per fles) maar wat mij betreft een echt lekker alternatief voor het moment dat je anders een mooi glas wijn zou drinken.

Wat ga je vanaf nu drinken? Thee, 0.0 bier, not-wines en andere alcoholvrije dranken. Ik trek dry january nog even door.

Marktwaarde 0.0-segment

De marktwaarde van het NoLo-drankensegment wordt wereldwijd geschat op zo’n € 12 miljard. De verwachting is dat het segment in de komende jaren zal groeien met 6% per jaar. De grootste groei wordt verwacht in dranken die volledig alcoholvrij zijn, 0.0 dus.

Moniek de Jongh - Head of Content Food Inspiration

Drinkt normaal gesproken: In het weekend 1 of 2 speciaalbiertjes of 2 glazen wijn op een avond.

Reden om mee te doen aan dry january: Ik ga voor een (nagenoeg) dry 2024. Ik ben eigenlijk wel klaar met alcohol. Ik ben 43 en mijn lichaam verwerkt alcohol gewoon niet meer zo goed. Ik heb nooit echt last van katers, maar ik merk dat mijn lijf heel hard moet werken om alcohol (zelfs 1 of 2 glazen) af te breken. Ik slaap er slechter door, heb een hogere hartslag. Daarbij komt dat ik het veel makkelijker vind om niet te drinken, dan maar één glaasje. Na een eerste wil ik graag een tweede. Dus dan maar helemaal niet. Ik ga er overigens niet dogmatisch mee om. Ik gun mezelf zo nu en dan uitzonderingen als ik daar zin in heb.

Hoe is het je vergaan? Prima. Het kost me weinig moeite. Ik kan soms nog wel enorm zin hebben in een glas wijn, maar als ik dat gevoel negeer, dan gaat het vanzelf over. Ik voel me fitter. Daardoor is het me dubbel en dwars waard. Er is tegenwoordig ook genoeg lekkers zonder alcohol te krijgen, vooral bieren. Ik heb ook wat geëxperimenteerd met alcoholvrije wijn, maar dat vond ik nog niet zoveel toevoegen. Dan drink ik liever iets anders. Deze maand heb ik één zondagmiddag gespijbeld en een speciaalbiertje gedronken in de horeca.

Favoriete 0.0 drankje: Thuis alcoholvrije IPA, ik vind die van Brand, Bavaria, Brouwerij ‘t IJ, Vandestreek en Jopen allemaal lekker. In de horeca, bij concerten en bij events kun je op steeds meer plekken ook goede alcoholvrij speciaalbier krijgen, zoals Leffe Blond 0.0 of Vrijwit van Brouwerij ‘t IJ.

Wat ga je vanaf nu drinken? Water, thee, alcoholvrij bier, ginger beer en richting de zomer vaker ice tea, ginger ale en kombucha.

Negatieve langetermijneffecten van (te) veel alcohol drinken:

  • Mentaal en fysiek minder fit

  • Slechte(re) concentratie

  • Slecht(er) slapen

  • Ongezond(er) eten

  • Overgewicht, alcohol bevat namelijk veel calorieën, en daarnaast zorgt drank ervoor dat je de dag erna behoefte hebt aan het eten van vette – veelal ongezonde – producten

  • Onherstelbare schade aan de lever

  • Onherstelbare hersenschade

  • Ontstekingen aan het maagslijmvlies

  • Vermindering van de vruchtbaarheid, zowel bij mannen als bij vrouwen

  • Er is een duidelijk verband tussen alcoholgebruik en verschillende soorten kanker

Bron: Jellinek-kliniek

Maaike de Reuver - Hoofdredacteur Food Inspiration

Drinkt normaal gesproken: Circa 2 flessen wijn per week: 1 in het weekend tijdens borrels of etentjes met vrienden en een paar losse glazen tijdens events of werk-etentjes doordeweeks.

Reden om mee te doen aan dry january: De kerstvakantie was voor mij een groot feest. Ik heb iedere dag met vrienden of familie gegeten en gedronken. Vaak begon de borrel al om 14.00 uur ‘s middags. Als klap op de vuurpijl ging mijn vriend met kerst op z’n knieën en vroeg hij mij ten huwelijk. Dat moest natuurlijk gevierd worden, met heel veel bubbels! Na twee weken eten en drinken was ik echter een paar kilo aangekomen en had ik behoefte aan een detoxmaand van gezond eten en geen alcohol.

Hoe is het je vergaan? Heel goed. Ik heb er weinig moeite mee gehad. Vooral doordeweeks vond ik het heerlijk om ‘fris’ te zijn. Daarnaast ben ik de drie kilo die ik tijdens de kerst aankwam weer kwijt. Ik heb ook het idee dat m’n huid minder droog is en dat m’n rimpels minder zijn, maar misschien is dat wishful thinking haha! Wel heb ik – de eerlijkheid gebiedt te zeggen – twee keer een glas champagne gedronken dat me werd aangeboden en ik toch niet af kon slaan. 

Favoriete 0.0 drankje: Klinkt misschien duf, maar eigenlijk gewoon thee. Combineert trouwens ook prima bij het eten, zowel warm als koud.

Wat ga je vanaf nu drinken? Mijn kerstvakantie duurde tot 7 januari, dry january ging voor mij ook pas in op 7 januari. Ik vind dus dat ik minimaal tot 7 februari op de 0.0 moet blijven, dan heb ik voor mijn gevoel dry january pas succesvol afgerond. Het weekend daarna is het carnaval… (no need to say more). Toch ben ik wel van plan om na deze detoxmaand blijvend minder te drinken.

Krijgt dry january ook dry events en meetings? Lees het hier »

Loraine Elemans - Designer Food Inspiration

Drinkt normaal gesproken: 1 a 2 avonden per week

Reden om mee te doen aan dry january: Het drankje weegt niet meer op tegen de lamlendige en futloze (kater)weekenden. Daarom koos ik ervoor een dry year te doen, waarmee ik startte in januari. Ik ben stiekem al heel lang nieuwsgierig naar hoe het is om helemaal niets meer te drinken, zie het als een lang experiment.

Hoe is het je vergaan? Tot nu toe goed! Ik moet wel zeggen dat het lastige aan helemaal niet drinken voor mij niet het drankje an sich is, maar de sociale druk die erop ligt en het stigma wat aan een alcoholvrij bestaan hangt. Maar verder voel ik me fit en uitgerust. Mijn weekenden duren voor mijn gevoel echt weken, omdat ik altijd wel een dag had dat ik niet zoveel deed door de brakheid. Die dag benut ik nu, waardoor ik opeens een dag extra heb in het weekend!

Favoriete 0.0 drankje: Affligem Blond 0.0 en Vrijwit

Wat ga je vanaf nu drinken? Alcoholvrij bier en wijn op feestjes, afgewisseld met een koude cola (ja ook tijdens carnaval). Thuis drink ik thee, heel veel thee.
 

Reageren op dit artikel? Dat kan! Stuur ons een mailtje: redactie@foodinspiration.nl