Wie als foodprofessional al bezig is met Pasen zal ook zeker bezig zijn met nadenken over welke eiergerechten er op het menu komen. Maar welk type ei gebruik je daarvoor? Sinds een paar jaar is er het culinaire ei; het Marigold ei. Een ei afkomstig uit Limburg met een unieke kleur en smaak vanwege onder andere de bijzondere mix van kippenvoer. Topchefs als Jonnie Boer*** en Onno Kokmeijer zijn fan. 

Jos Nelissen, eigenaar van Marigold en iemand die al decennia lang met kippen en eieren werkt, deed samen met de Universiteit van Wageningen en Maastricht uitgebreid research naar de gezondheidsaspecten van ei. Hij vond enkele jaar geleden na veel onderzoek het perfecte recept voor een culinair ei. Dat zit volgens hem, naast de omstandigheden waarin de kippen worden gehouden, vooral in het kippenvoer. Dat bevat gedroogde Afrikaantjes, waardoor de eieren een intens gele kleur krijgen. Afrikaantjes is in het Engels Marigold.

Het culinaire ei is omarmd door chefs als Onno Kokmeijer, Nelson Tanate en Jonnie Boer van De Librije***. Zij gebruiken de eieren niet alleen in gerechten, maar maakten er ook een advocaat mee. Kokmeijer: “Voor steeds meer gasten is het belangrijk om te weten waar producten vandaan komen. Maar veel koks hebben geen idee waar hun eieren precies vandaan komen of wat het verhaal erachter is. Het Marigold ei is een oer-Nederlands product en een ei met een verhaal. Ik werk er daarom graag mee.”

Wat een belangrijke rol speelt in de smaak van eieren, is de snelheid waarmee ze in de keukens van chefs belanden, aldus Kokmeijer en Nelissen. Eieren doen er gemiddeld 18 – 20 dagen over om van de boerderij bij de groothandel te komen. Maar hoe verser het ei, hoe intenser de smaak. De Marigold eieren gaan binnen twee dagen al naar de distributeur en behouden daardoor hun smaak tot in de keuken.

De Marigold eieren zijn voor de horeca verkrijgbaar via Vanilla Venture.