De Amerikaanse kookwebsite Epicurious publiceert geen recepten meer met rundvlees. Hiermee wil het medium zijn doelgroep, voornamelijk thuiskoks, stimuleren om duurzamer te koken. 

Coverbeeld: Nina Slagmolen

Epicurious is een Amerikaans digitaal medium dat zich richt op food gerelateerde onderwerpen. Het gerenommeerde online platform wordt al meer dan een kwart eeuw door veel thuiskoks gebruikt om inspiratie op te doen. Het medium werd namelijk al in 1995 opgericht door Condé Nast als onderdeel van CondeNet, een uitgever die in het leven werd geroepen om content specifiek voor het internet te ontwikkelen. 

Strijden in stilte

In tegenstelling tot de meeste bedrijven die zich inzetten voor de verduurzaming van ons voedselsysteem en dat maar al te graag van de daken schreeuwen, nam Epicurious in stilte afscheid van rundvlees. In plaats van hun actie met een triomfantelijk persbericht aan te kondigen, plaatste het platform deze week een bericht om de lezers ervan op de hoogte te stellen, dat er al een jaar lang geen nieuwe recepten en berichten met rundvlees op hun website en Instagrampagina worden geplaatst. 

Rundvlees ergste vervuiler

Bijna 15 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de productie en consumptie vlees; 61 procent van die uitstoot wordt veroorzaakt door rundvee. “Voor iedereen die op een duurzamere manier wil koken, is het schrappen van rundvlees een waardevolle eerste stap. Het voelt misschien als iets kleins, maar door slechts één ingrediënt uit onze aanbod te halen, maken we een grote impact,” stelt Epicurious.

Het platform laat weten dat de beslissing geen vendetta is tegen koeien of mensen die graag koeienvlees eten. De beslissing is genomen vanuit duurzaamheidsovertuigingen: “We willen simpelweg geen zendtijd geven aan een van 's werelds ergste klimaatvervuilers. We beschouwen deze beslissing niet als anti-rundvlees, maar als pro-planet.”

Alternatieve recepten voor vlees

Het is niet zo dat het platform door dit duurzame besluit minder recepten publiceert. Voor ieder recept dat achterwege werd gelaten, kwam een alternatief in de plaats. Zo zijn vegetarische recepten met alt-meats of groenten zoals bloemkool of paddenstoelen gepubliceerd, in plaats van barbequeklassiekers of recepten voor hamburgers.

Groeiende vleesconsumptie

Ondanks de afname van de consumptie van rundvlees in de VS vergeleken met 30 jaar geleden, lopen de cijfers de laatste jaren jaar langzaam weer omhoog. Niet alleen in de VS wordt de laatste jaren meer rundvlees gegeten ondanks de groeiende populariteit van vleesvervangers. Ook in Nederland is er sinds twee jaar voor het eerst weer een stijging te zien in de vleesconsumptie.

De oplopende cijfers zijn dan ook de reden dat Epicurious zijn rigoureuze stap na een jaar toch openlijk naar buiten brengt. “Het gesprek rondom duurzaam koken moet luider worden; ons nieuwe beleid is een bijdrage aan dat gesprek.”